30 серпня 2023, 10:39, ЗЗР

Післяжнивні рештки допомагають накопичувати органіку в ґрунті — агроном

Про це йдеться у матеріалі «Біопрепарати, деструктори та компост: Як в Кернел, Астарті, ТАС Агро та АСТ відновлюють ґрунти» на Latifundist.com.

Як зазначив Олександр Шевченко, головний агроном «АСТ», не можна кожного року із землі витягувати і натомість нічого не давати.

Зазначається, що земельний банк «АСТ» розташований у північних та західних регіонах, де ґрунти доволі строкаті. Якщо на півночі компанія вимушена працювати у тому числі на піщаних та супіщаних ґрунтах, то, наприклад, у Львівській області, — на карбонатних. Тому і потрібно мати до кожного поля свій підхід, зауважує агроном. Щоб розробити грамотну систему живлення для конкретного поля, тут регулярно проводять агрохімічний аналіз ґрунтів. А на бідних на гумус ґрунтах залишають пожнивні рештки.

«На півночі Житомирської області у нас бідні піщані ґрунти, то там вибору немає — потрібно накопичувати органіку в ґрунті. Як це зробити? Залишаємо зверху пожнивні рештки кукурудзи. Та й на інших полях, де мало гумусу, теж так робимо. Бо при таких високих температурах починає все горіти. А таким чином ми ще й зменшимо температурне навантаження на ґрунт», — каже Олександр Шевченко.

Скільки коштує здоров’я ґрунту?

Читати

Агроном пояснює: затінюючи ґрунт від сонця, пожнивні рештки, по-перше, захищають від вивітрювання верхнього шару ґрунту, а, по-друге, скорочують приблизно на 30-40% втрату вологи через випаровування. А ще — рослинні рештки зменшують поширення ерозії ґрунту. Крім того, рослинні рештки є джерелом органічних речовин, зокрема калію, які є важливим джерелом живлення.

Зазначається також, що в управлінні післяжнивними рештками важливу роль відіграють біологічні деструктори стерні. Вони забезпечують краще розкладання післяжнивних решток, впливають на підвищення рівня гумусу, можуть пригнічувати патогени, які становлять загрозу для наступних культур у сівозміні. Деякі з них дозволяють навіть зекономити добрива при обробітку пожнивних решток від 40%. Це досягається завдяки тому, що у їх складі у високій концентрації  міститься широкий комплекс грибів та бактерій.

Див. також: Управління пожнивними рештками: нові підходи - від Леоніда Ківерського