27 серпня 2023, 09:00, ЗЗР

Фомоз залишається однією з найпоширеніших хвороб соняшнику

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Фомоз залишається однією з найпоширеніших хвороб соняшнику, уразив 3-10, подекуди до 20% рослин (Вінницька, Волинська, Київська, Кіровоградська, Рівненська, Харківська, Чернігівська обл.). Пероноспороз, септоріоз, іржа, альтернаріоз, аскохітоз уразили 2-16, осередково до 22% рослин. У господарствах Кіровоградської та Рівненської областей 4-10, макс. 14% рослин хворіє на фомопсис.

32-й рік Незалежності України: чим запам’ятається українським аграріям
Читати

Подекуди у посівах культури живляться попелиці, клопи, трипси, шкідники стебел — соняшникові шипоноска, вусач, подекуди шкодять гусениці бавовникової совки та лучного метелика. Переважно на непанцерних сортах соняшнику відмічається шкідливість соняшникової вогнівки, якою пошкоджено 2-13% рослин у чисельності 1-4 екз.на рослину (Запорізька, Кіровоградська обл.).

Шкодочинність фітофагів зменшується через засихання листків і дозрівання культури. За високої вологозабезпеченості (ГТК>1,5) і вологості насіння соняшнику 25-30% фахівці рекомендують десикацію посівів дозволеними до використання десикантами з обов’язковим дотриманням регламентів та санітарних вимог.

Нагадаємо, на 538 га полів кукурудзи на Івано-Франківщині запровадили карантин через діабротику.