10 серпня 2023, 13:55, ЗЗР

Експертка назвала проблеми для агросектору в разі значного скорочення внесення інсектицидів

Як зазначила Анна Матвіїв, координаторка Комітетів з питань засобів захисту рослин та насіннєвого напрямку УКАБ, статистика ФАО стверджує, що Україна за показником обсягів використання пестицидів на гектар оброблюваних площ серед країн Європи навіть не входить до першої десятки.

У разі значного скорочення застосування засобів захисту рослин, наприклад інсектицидів, виникне низка проблем, які вдарять по українському агросектору, наголосила Анна Матвіїв.

Експертка назвала основні:

  1. Витрати виробництва зростуть для більшості с/г товаровиробників.
  2. Виробникам доведеться скоротити посівні площі через відсутність можливості боротьби зі шкідниками.
  3. Зниження урожайності несе за собою грошові втрати.
  4. Втрати внаслідок погіршення якості продукції.
  5. У ЄС можна проводити скорочення інсектицидів, адже фермери отримають дотації у разі недобору врожаю. Тоді як в умовах України це спричинить навантаження на державний бюджет, особливо якщо врахувати, що на сьогодні агросектор є донором національної економіки та сільського розвитку.

Анна Матвіїв також зазначила, що серед проблемних моментів у застосуванні інсектицидів є їх вплив на корисних комах і передусім бджіл. Тож у законопроєкті №8340 «Про державне регулювання сфери захисту рослин» до певної міри питання взаємовідносин між агровиробниками та пасічниками урегульовується. Наприклад, удосконалюється система сповіщення про застосування ЗЗР. Зокрема, з прийняттям згаданого законопроєкту буде встановлена електронна система завчасного оповіщення:

  • у режимі он-лайн;
  • у вигляді СМС-повідомлення/повідомлення у месенджерах тощо.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта