3 серпня 2023, 12:18, Урожай

Дощі на Харківщині заважають збирати урожай, але урожайність пшениці наразі вища минулорічної

Про це повідомляє Суспільне.

За два тижні від початку жнив аграрії Харківщини намолотили понад 276 тисяч тонн пшениці за середньої врожайності 4,4-4,9 т/га, каже заступник начальника ОВА Євген Іванов. За його словами, у 2022 році врожайність була меншою, близько 3,5 т/га — так сталося через те, що навесні, коли був розпал бойових дій, не могли обробляти поля.

«Взагалі, 3 і більше т/га — критичний показник, це вже пройдена межа нерентабельності. У 2023 році ми це бачимо, фермери підготувалися більш ретельно до процесу. На відміну від 2022 року, коли у нашому регіоні відбувались бойові дії та це було неможливо», — каже Євген Іванов.

Водночас весняна посівна поточного року була більш вдалою. За словами чиновника, прогнозували, що засіють приблизно 620-630 тис. га, а вдалося засіяти 783 тис. га.

За словами Юрія Огурцова, заступника директора з виробничої та господарської діяльності Інституту ім. Юр’єва, у 2022 році через осінні дощі довелося зменшити посівні площі та сіяти пізніше, врожайність впала через безсніжну зиму, нинішні дощі знижують якість зерна.

Зазначається, що на полях Інституту жнива почалися 18 липня — за тиждень аграрії зібрали близько 40 тонн зерна. Цьогоріч врожайність тут впала на чверть порівняно з 2022 роком.

«Погода дозволяє збирати врожай, періодично йдуть дощі, але ми працюємо. Зима була безсніжна та морозна. Звичайно, що вона вплинула на врожайність, зменшила її. Безсніжний період — це вплив на фізіологію рослин. Вони можуть вимерзати, випадати, може зменшуватися їх густота. Особливо безсніжжя впливає на насіння, яке було засіяне не надто глибоко, і вузол кущення був на поверхні», — каже Юрій Огурцов.

На зменшення врожаю також вплинула пізня посівна — восени через дощі аграрії не змогли вчасно вийти у поле.

Фузаріоз колоса — від чого залежить насиченість інфекційного фону

Читати

Минулоріч валовий збір озимої пшениці становив 570,8 т з площі 170,6 га, а врожайність становила 3,35 т/га. Площа озимої пшениці у 2023 році — 36,3 га, очікуваний валовий збір — 95 т, урожайність — 2,6 т/га.

Дощі, які пішли цьогоріч у липні, не лише затримали початок жнив, а й погіршили якість зерна, каже провідна наукова співробітниця лабораторії селекції пшениці Зоя Усова. За її словами, якщо дощі припиняться, косити озимину завершать за тиждень.

Юрій Огурцов зазначає, що 635 гектарів їхніх полів сапери вже розмінували, а 385 ще лишаються замінованими.