3 серпня 2023, 09:05, Урожай

Який прибуток можна отримати з вирощування м’яти та лаванди — вказали фахівці

Про це йдеться у матеріалі «Лікарські рослини: чи варто братися за цю нішу в Україні і чи можна заробити?» на SuperAgronom.com

Зазначається, що з культивованих рослин сільськогосподарськими культурами є 32 види, 29 — плодово-ягідними; 150 видів рослин вирощуються в цілях одержання лікарської сировини; решта ростуть у садах, приватних колекціях та у парках.

У 2022 році площі під лікарськими рослинами становили 1,8 тис. га. Серед них, м’ята перцева, лаванда та ін.

Лікарські трави як альтернативу борщовим овочам вирощують аграрії Західної України

Читати

Зазначається, що близько 70% обсягів виробництва м’яти у світі належить США. В Україні поки що культивування м’яти освоєне лише на 10%. Вирощування м’яти в Україні може бути дуже вигідним капіталовкладенням — для початку м’ятного підприємства вистачає 1 га. Основні суми коштів та ресурсів припадають на перший рік, а в наступні роки вкладення будуть вже не потрібні і виробник вже зможе отримувати чистий прибуток. Розмір інвестицій залежить від способу вирощування — у закритому чи у відкритому ґрунті. За урожайності наземної частини перцевої м’яти в сухому вигляді на рівні 15-20 ц/га сукупний дохід від її реалізації складе 60-80 тис. грн з одного гектара. Витрати на вирощування м'яти в перший рік можуть бути на рівні до 50-60 тис. грн залежно від площі вирощування, але в наступні роки вони зменшаться вдвічі.

Лаванда широко використовується у виробництві ароматизаторів для мила, для туалетних вод, а також у препаратах від молі. Ріст популярності таких культур пов'язаний також і з можливістю починати трав’яний бізнес на відносно невеликих площах та, відповідно, невисоких інвестиціях.

Для здійснення проекту вирощування лаванди на площі в 1 га потрібно інвестувати $73 тис. Окупність витрат — 1,5 року від початку продажів лавандової сировини, і вона починає давати максимальний дохід вже на третій рік після посадки та робить це протягом 20 років за умови періодичного омолодження. 

З 1 га насаджень за сезон виробляють лише 60-70 кг олії. Але ринкова ціна 1 л лавандової олії досягає 34 тис. грн, а гідролату — 1300 грн/л. У випадку продажу винятково сировини з 1 га лаванди валовий дохід складе 250 тис. грн на рік при ціні по 45 грн/кг. Якщо ж переробляти лаванду на ефірну олію, а з кожного гектара лаванди можна отримати 60-70 кг ефірної олії, при її вартості на ринку $100/л- $270/л, то з 1 га насаджень можна мати біля 500 тис. грн.

«Лікарські трави вимагають багато ручної праці, особливо при закладанні плантації та збиранні врожаю. Але стабільний попит і високі ціни дозволяють значно підвищити дохідність кожного господарства, тобто — вирішити основне завдання нішевих культур. Ріст популярності таких культур пов'язаний також і з можливістю починати трав’яний бізнес на відносно невеликих площах та відповідно невисоких інвестиціях. Проте не варто забувати про високий рівень нестабільності ринку нішевих лікарських рослин в Україні, що, до речі, є характерною рисою більшості нішевих культур як таких», — йдеться у статті.

Читати також: Займатися лікарською сировиною у десятки разів рентабельніше, ніж вирощувати пшеницю — аграрій