17 липня 2023, 15:20, Техніка

Причіпний культиватор Poettinger Terria — фахівці пояснили особливості та переваги

Про це йдеться в «Огляд причіпного культиватора Poettinger Terria: комплектація, опції та як ефективно використовувати для внесення добрив» на  Latifundist.com.

Фахівці «Пьотінгер Україна» пояснили його конструктивні особливості та переваги.

Зокрема, зазначається, що суцільне інтенсивне рихлення без обороту пласта дає зразу цілий спектр переваг для агронома:

  • суцільно розпушений та аерований шар ґрунту як після оранки, а значить оптимізовано структуру ґрунту для акумуляції опадів та створено умови для розвитку аеробної мікробіоти;
  • хвороби та бур’яни заорані в попередні роки лишаються на глибині та втрачають життєздатність;
  • шар пожнивних решток контактує з ґрунтом, мінералізується та гуміфікується, але значною мірою залишається на поверхні попереджуючи вітрову та водну ерозії.

«Культиватор Terria від Poettinger розроблено для робочої глибини від 5 до 35 см. Він має гідравлічне налаштування глибини в базовій комплектації, може працювати як з котком так і без нього. Якщо за культиватором в скорому часі буде проводитись якась операція, то зворотне ущільнення є бажаним. Обробіток на зяб краще проводити без котка. Terria доступна з робочою шириною 4, 5 або 6 м і в трибалковому чи чотирибалковому виконанні. Трибалкові моделі коштують дешевше та мають вищу маневреність. Чотирибалкові характеризуються вищою прохідністю. Залежно від моделі, відстань між лапами становить 29 чи 31 см. Тобто, ця машина проводить не смугове, а суцільне інтенсивне рихлення по всій робочій ширині», — йдеться у матеріалі.

Стосовно внесення добрив, то повідомляється, що якщо їх розкидати перед культиватором, то більшість добрив так і залишаться у верхніх 0-10 см. В посуху цей шар просохне і не буде доступний рослинам. Добрива, внесені під лапу, потрапляють глибше і довше доступні рослині.

«У поєднанні з фронтальним бункером Amіco, культиватор Terria стає справді універсальним знаряддям. Ця комбінація дозволяє за один прохід з обробітком внести два компоненти в стартовий та депозитний горизонт. Це може бути як два види добрив, так і добрива з сидератами чи дві різні фракції сидератів з чітким дотриманням пропорції по всьому полю», — зазначають фахівці.

І додають, що бункер Amіco може працювати в системі точного землеробства — за двома картами техзавдань вносити змінні норми двох компонентів (наприклад, окремо фосфорні та окремо калійні). Amіco справді універсальний агрегат і може працювати не лише з культиватором Terria, а й з широким спектром машин Poettinger.

Загалом, Terria має широкий спектр налаштувань, комплектацій та опцій. Це дозволяє виконувати велике різноманіття робіт (від поверхневих до глибоких) практично на всіх ґрунтах (від піску і до глини).

Читати також: Експерт назвав переваги оновленої лінійки навісних оборотних плугів Pöttinger