9 липня 2023, 09:00, Технології

Аграріям розповіли, як досягти найбільший ефект від десикації

Про це йдеться на сторінці спільноти «Культура обприскування» у facebook.

Щоб провести десикацію правильно, слід оцініти, куди саме має потрапити розпил — до нижньої частини стебел чи верхньої. На це варто зважати особливо при застосуванні контактного препарату.

Читайте також: Вилягання озимої пшениці: експерт пояснив, чому варто проводити десикацію

У разі якщо ціль закрита великою кількістю листя або вона вертикальна, робота потребуватиме певної кількості води, менших швидкостей, двофакельних розпилювачів або дрібного розпилу. Наприклад, щоб дістатися невидимих оку частин рослин, розпил потрібно робити дрібнішими краплями. Дрібним краплям легше змінити напрямок руху, щоб обійти такі перешкоди, як листя, і вони також мають набагато більше шансів потрапити на черешки і стебла та прилипнути до них. Як варіант можна збільшити тиск розпилення до 5-7 бар з низьким дрейфом. 

Щоб більше крапель проникло глибше в стеблостій, потрібно сповільнити швидкість, додати води і направити розпилювачі назад. Орієнтація назад допомагає компенсувати швидкість руху вперед, сприяючи руху крапель вниз.

При використанні контактних препаратів як дикват, паракват, сафлуфенацил або карфентразон, потрібно додавати велику кількість води та робити дрібніші розпили. Контролювати дрейф.

«Перевірте воду та переконайтеся, що вона не має каламутності (суспензії глини чи інших органічних речовин) для гліфосату, диквату або параквату, а також жорсткості для гліфосату. Сульфат алюмінію може допомогти позбутися каламуті, але для цього потрібен час (обробіть каламутну воду принаймні за 24-48 годин). Якщо оброблятимете ємність для зберігання, то очікуйте шар осаду. Сульфат амонію (AMS) та інші кондиціонери для води можуть видаляти антагоністичні іони жорсткої води, такі як магній і кальцій. Це особливо важливо, оскільки ми збільшуємо об’єм води за допомогою гліфосату, щоб отримати краще покриття», — йдеться в повідомленні.

Механізм дії диквату та параквату виграє від застосування ввечері. Відсутність сонця дозволяє йому підхоплюватися і злегка переміщатися дифузним шляхом всередині листка до того, як ранкове сонячне світло активує його. Після активації сонцем ці продукти проявляють свою активність і рух припиняється.