15 червня 2023, 16:44, ЗЗР

Зернові культури у Польщі заражені вірусом смугастої карликовості пшениці

Про це повідомляє Farmer.pl.

Зазначається, що вірус смугастої мозаїки пшениці — небезпечний вірус зернових культур, який досі не становив серйозної загрози для Польщі. Все частіше т. зв зелені коридори, які дозволяють вірусу переміщатися між живими рослинами, незабаром можуть змінити цей стан справ. Вірус може розмножуватися тільки в живій рослині, тобто пшениці, травах або кукурудзі. Переносником смугастої мозаїки пшениці є Aceria tosichell, практично невидимий для ока кліщ.

Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени

Читати

У випадку озимої пшениці рослини можуть заразитися як восени, так і навесні. Однак симптоми виникають навесні. Вони змінюються залежно від штаму вірусу, сорту пшениці, стадії рослини на момент зараження та погодних умов.

Як правило, інфіковані рослини відстають у рості, погано кущаться або можуть особливим чином прилягати до землі. На листках з'являється плямиста мозаїка від світло-зеленого до жовтого кольору. На пізніх стадіях інфекції можуть з'являтися жовті смуги, що йдуть паралельно жилкам листка.

Вірусні хвороби зернових культур: небезпека, яка вже поряд
Читати

Видання зазначає, що відповідно до фітосанітарних повідомлень, опублікованих Інститутом захисту рослин – Національним науково-дослідним інститутом у Познані, на півдні та південному заході країни виявлено симптоми вірусної інфекції зернових у вигляді жовтуватого кольору та мозаїки листя. Крім того, в провінції у Великій Польщі виявлено наявність пшеничних кліщів (Aceria tosichella) — переносників WSMV.

Через невеликі, навіть мікроскопічні розміри цих кліщів, їх неможливо, як у випадку з попелицями чи листоїдами, наочно спостерігати на зернових культурах. З іншого боку, безпосередньо на полях можна помітити лише ефект живлення рослин кліщами, що проявляється у вигляді характерного скручування листків.

Читати по темі: Плямистість, гнилі і мозаїка: бактеріальні і вірусні хвороби соняшника

Єдиного методу боротьби з вірусом немає. Контроль вірусних хворобам зернових культур полягає в основному в боротьбі з переносниками.

«Через відсутність можливості хімічного контролю переносників вірусу основним методом захисту посівів пшениці, основної рослини-господаря WSMV, є сівба лише здорового та сертифікованого зерна, оскільки WSMV передається з насінням, що створює додатковий ризик поширення цієї хвороби», — зазначають фахівці.

Водночас українські фахівці Держпродспоживслужби дають свої рекомендації щодо боротьби з названим збудником та загалом вірусними хворобами:

  1. просторова ізоляція посівів озимих та ярих культур, а також зернових культур від кукурудзи та багаторічних трав;
  2. дотримання оптимальних строків висіву кожної культури;
  3. знищення комах та інших переносників вірусів, обробка посівів інсектицидами. Особливу увагу при таких обробках слід приділяти краям полів поблизу лісосмуг (вони є місцями скупчення комах).
  4. виведення і впровадження у виробництво стійких проти вірусів сортів рослин;
  5. проведення інсектицидного та фунгіцидного протруєння насіння перед висівом (згідно з  Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні).

Алла Гусарова, SuperAgronom.com