5 липня 2024, 10:20, ЗЗР

Жарка посушлива погода сприяє розповсюдженню кліщів у посівах сої: як захистити посів

«Як повідомляють наші регіональні агрономи-консультанти, у низці областей в межах порогової чисельності культуру пошкоджують попелиці, трипси, клопи, локально — павутинний кліщ та інші. Не проконтрольовані своєчасно, вони можуть завдати суттєвих пошкоджень культурі. Так, павутинний кліщ за рахунок значної кількості поколінь та високого рівня шкодочинності здатен призвести до втрат майбутньої врожайності на рівні до 60-80%. Тому, щоб захиститися від потенційних втрат, необхідно проводити регулярний моніторинг посівів і  за потреби застосовувати акарициди, для комплексного захисту – інсекто-акарициди. Через велику кількість поколінь, яку за сприятливих умов здатен утворювати кліщ, перевагу необхідно віддати продуктам, які здатні проконтролювати всі стадії розвитку шкідника», — каже фахівець.

В поточних умовах Олександр рекомендує обрати інсекто-акарицид Ескаліп (абамектин, 30 г/л + спіродиклофен, 200 г/л), який забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії. Крім того, він володіє трансламінарною дією, що дозволяє знищувати кліщів на нижньому боці листків, де вони зазвичай локалізуються. А за рахунок мінімальної залежності від погодних умов та тривалої фотостабільності він діє навіть за спекотних умов і проникає крізь воскові нальоти рослин.

Абамектин у складі препарату — контактна діюча речовина з чітко вираженими трансламінарними властивостями. Вона стимулює вивільнення гамма-аміномасляної кислоти, яка виступає інгібітором передачі нервових імпульсів, в результаті чого у шкідників відбувається параліч, вони припиняють живлення і через декілька діб гинуть. А спіродиклофен — контактна діюча речовина, що блокує ацетил-КоА карбоксилазу – ключовий фермент синтезу жирних кислот. Спіродиклофен є високотоксичним для яєць, личинок і німф кліщів, а також впливає на дорослих самок, порушуючи їх фертильність; крім того, він ефективний проти сисних шкідників (листоблішок, попелиць, трипсів).

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com