6 червня 2023, 13:38, Україна

Опустелювання, руйнування систем зрошення, багаторічних насаджень, зниження агровиробництва — названо наслідки підриву Каховської ГЕС

Зникнення одного з найбільших водосховищ призведе також до спустошення багатьох зрошувальних каналів, з яких найбільшими є Каховський, Дніпро-Кривий Ріг та Північнокримський. Зникнуть річкові порти та елеватори, дороги, залізниці. Масштаби і наслідки руйнувань будуть катастрофічними для регіону, повідомляє Kurkul.com.  

Зазначається, що до війни Херсонщина мала найбільшу кількість орних земель в Україні — до 2 млн га. Частина цих площ зараз під окупацією, деокуповані території лишаються замінованими, а ще частина буде затопленою. Прорив дамби зробить неможливим обробіток зрошуваних територій. І не лише на Херсонщині, а й на Криворіжжі, адже Південне водосховище біля Кривого Рогу також наповнювалось з Дніпра через один з каналів.

Під загрозою затоплення опинилися до 80 населених пунктів. Ефект скорочення оброблюваних площ та зниження урожайності, найімовірніше, буде тривалим.

Також відбудеться заболочення осушених земель нижньої течії Дніпра, деградація ґрунтів внаслідок змивання припливною хвилею, замулення, вітрової ерозії з часом. На частині земель можливе опустелювання, руйнування рослинного покриву. Також внаслідок затоплення загине частина деревної рослинності, що стримувала явища ерозії берегів та поширення ярів і балок.

Крім того, зазначає видання, внаслідок затоплення та руйнування системи зрошення у найближчі роки площі багаторічних насаджень істотно скоротяться, виробництво фруктів та ягід відповідно теж знизиться на тривалий період. Аналогічними будуть наслідки і для овочівництва, хоча перспектива відновлення потужностей краща, адже для овочів не потрібен кількарічний період очікування першого врожаю та виходу насаджень на повну врожайність.

Внаслідок руйнування водосховища, виходу з ладу насосних станцій, дамб, каналів та інших гідротехнічних споруд, зупиниться постачання води у системи зрошення полів Херсонської і Запорізької обл.

«Зміна кліматичного режиму регіону внаслідок зміни дзеркала випаровування, температурного балансу земель біля Дніпра, появи великих площ колишнього дна водойми, не покритого рослинністю. Новоутворені пустелі швидко прогріватимуться сонцем, виникатимуть суховії, різкі зміни тиску, пилові бурі та інші погодні катаклізми. Відсутність зрошення та високі кліматичні ризики змусять частину виробників відмовитись від обробітку земель, внаслідок чого виникатиме ризик опустелювання частини угідь», — прогнозується у повідомленні.

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховську ГЕС повністю зруйновано, відновити її неможливо. На будівництво нової греблі може піти до 3 років. Наповнення водосховища знову до колишнього рівня також буде відбуватись поетапно тривалий час.