1 червня 2023, 09:05, ЗЗР

Під час цвітіння калини бурякова листкова попелиця активно переселяється на посіви культур

Про це повідомляється на сторінці «Центр агрономічних стратегій України» в мережі Facebook.

Зазначається, що нині період цвітіння калини, а ця рослина, як і  жасмин та бересклет, є основним місцем зимівлі цього шкідника.

«У зв’язку з підвищенням температури і появою на полях улюбленої для попелиці культури — цукрових буряків, шкідник під час цвітіння калини активно розселяється по посівах не тільки цукрових буряків, а й інших культур (бобових, пасльонових, складноцвітих, гарбузових)», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попелиця має досить своєрідний процес харчування культурними рослинами. Акт смоктання супроводжується виділенням ферментів слини, які, потрапляючи в тканини рослин, спричинюють плазмоліз клітин і перетворюють крохмаль на цукор. Пошкоджені рослини тривалий час перебувають у хворобливому стані внаслідок отруйної дії ферментів слини навіть після знищення шкідника.

Крім прямої шкоди, бурякова попелиця може бути переносником небезпечних вірусів, наприклад жовтої мозаїки.

«Враховуючи високий коефіцієнт розмноження попелиці, можливість за короткий час розселитися на значній площі посівів, найбільш ефективним заходом захисту від попелиці буде обробіток країв полів посівів. Але при цьому необхідно ретельно обстежити посіви, встановити чисельність і відсоток заселення рослин і прийняти виважені професійні рішення. Якщо на початку червня виявили вже 10% заселених рослин (10 рослин з попелицею на 100 оглянутих рослин), то це сигнал до термінової хімічної обробки», — наголошується в повідомленні.

І зазначається, що для захисту від попелиці будуть ефективні інсектициди на основі диметоату, імідаклоприду, клотіанідину, гамма-цигалотрину тощо, які мають більш тривалий період захисту. Краще застосовувати інсектициди контактно-системної дії для надійного знищення попелиці, радять фахівці.

Читати також: Озимі зернові на Харківщині заселені смугастими хлібними блішками і п’явицями