30 травня 2023, 15:00, Посівна

Стан озимих на Півдні гарний, але потрібні опади

Про це йдеться в матеріалі АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півдні: Сівба на 2 тижні пізніше і ставки на ріпак.

Рослинництво на Півдні традиційно ризикове — окрім погоди в сезоні-2023 додався ще й економічний виклик.

«Класична фраза «зона ризикованого землеробства» — це якраз про південь України й, відповідно, це край найефективніших антикризових менеджерів. Звичайно, повномасштабне вторгнення мало свій негативний вплив, але сіятися без добрив з мінімальними затратами не є новим явищем для фермерів. З іншого боку, географічна близькість дозволила в минулому отримати виробникам хоч мінімальний, але прибуток, по основній культурі Півдня озимій пшениці. Стан озимих посівів виглядає дуже оптимістично не типово для регіону, але водночас терміново потрібні додаткові опади», — зауважив Василь Бєлозерських, заступник директора департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank.

Читати по темі: АгроЕкспедиція Посівна 2023 Київщина

АгроЕкспедиція Посівна 2023 Чернігівщина

Посівна в Центрі: погодні умови диктують технології вирощування та зменшують потенціал врожайності

На рішення по сівозміні цього року, кажуть аграрії, вплинули проблеми з експортом, кліматичні умови регіони та внутрішнє відчуття. Адже Одещина дуже специфічна: посіяти й в результаті передискувати незібраний врожай — буденна річ. 

Вся причина в посушливості регіону. Тому фермери намагаються обирати вологозберігаючі технології обробітку ґрунт: вертикальний обробіток, пар, культивацію, No-till. До оранки звертаються або недосвідчені аграрії, або експериментатори.