27 травня 2023, 10:38, Технології

Горох набуває статусу «червонокнижної» культури, — агроном

Про це йдеться у матеріалі  «АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півночі: технології вирощування ярих та озимих культур на Чернігівщині і Київщині» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що в обробітку в Саланг Агро 3,8 тис. га та, крім гороху, вирощують озиму пшеницю і ріпак, кукурудзу і соняшник. Проте горох Василь Литвишко любить найбільше, оскільки він забарвлює сівозміну і залишає в ґрунті азот, що актуально нині.

«Дехто каже, що горох не рентабельна культура і не зрівняється з ріпаком чи соняшником по економіці, але, як говорять німці, я чомусь їм довіряю, що попередник горох — це гарантія як мінімум 1,5 т прибавки урожайності пшениці. І якщо врахувати це, то все виходить нормально з економікою. Сівозміна в Україні зламана далі нікуди, а тому потрібно рахувати економіку не по одному році, але й по тому, що культура залишила після себе в ґрунті», — каже головний агроном.

В господарстві зазвичай отримують від 3 до 3,7 т/га гороху. Цьогорічна культуру посіяли на 375 га.

Сіяти горох Василь Литвишко рекомендує чим раніше, щойно можна увійти в поле. Він розповів, що були випадки в його практиці, коли температури 8-10°С морозу підморожували рослини і навіть тоді в господарстві отримали врожайність 3,7 т/га. Сорти Мадонна і Саламанка висівають по формулі з урахуванням лабораторної польової схожості, щоб до збирання було 1,1 млн рослин.

Технологія вирощування гороху. Від вибору сорту до збирання

Читати

Технологія вирощування гороху в господарстві побудована на класичному обробітку. Свого часу експериментували з поверхневим обробітком, та при тій кількості опадів він не забезпечив бажаного результату.

Наприклад, після збирання гороху поле дискують, сіють озиму пшеницю. Після інших ярих культур дискування, оранка з подальшим вирівнюванням поверхні ґрунту і сівба. Для цього в господарстві використовують посівні комплекси Pöttinger і Great Plains, які агрегатують з тракторами потужністю 350 к.с. Для збирання мають власні 2 комбайни New Holland.

Захист гороху починається із застосуванням фунгіцидного протруйника на основі металаксилу та флудіоксонілу. Застосування гербіцидів від широколистих бур’янів Базагран®  М (2,5 л/га) або Корум®. Зі слів Василя Литвишка, гербіцидних препаратів для гороху рівних бренду BASF на ринку немає. По попелиці працюють Бі-58®  Новий (диметоат). Обов'язково зачищають грамініцидом як мінімум двічі.

Читати також: АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Київщині: технології вирощування в ТАС Агро Центр і АПК Насташка