5 травня 2023, 13:31, ЗЗР

У південних областях аграрії змінюють підходи до захисту посівів

Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій у південному регіоні LNZ Group.

«Тепер до кожного поля підходити треба окремо. Наприклад, зазвичай контактними інсектицидами обробка озимих проводиться рано навесні. Однак цьогоріч погодні умови не всюди дали змогу здійснити цей захід. Тому доводиться діяти відповідно до ситуації на полі», — зазначає експерт.

Крім того, за його словами, у регіоні практично ніколи не було проблем у пшениці з кореневими гнилями. Але значна кількість опадів спричинила їх поширення. Тому аграріям доводиться додавати до обробок фунгіциди і проти цих хвороб, зокрема і системи тривалої дії.

«Останніми роками в нас була проблема з посухою, а тепер — з вологою. Температура і перезволоження дуже вплинули на системи захисту і на озимих, і на ярих. Бачимо вже, що й на соняшнику та кукурудзі також будуть зміни у стратегіях. Як і на ріпаку, площі під яким у регіоні збільшились завдяки ціні на його зерно. Наприклад, багато хто вирішив не вносити гербіцид в кінці квітня, бо ріпак уже почав цвісти. Але інсектициди по цвітінню таки доведеться вносити, бо бачимо загрозу з боку шкідників», — каже Сергій Корнюшенко.

Додавши, що  значна кількість дощів спричиняє поширення не лише нетипових тут кореневих гнилей, а й інших хвороб, не специфічних для регіону. Зокрема, борошнистої роси. По якій зазвичай не працювали, а цьогоріч доведеться. Відповідно і вносяться зміни до фунгіцидного захисту.

«Загалом по ріпаку та пшениці ми пропонуємо інші підходи, навзамін традиційним. Якщо, наприклад, перше внесення гербіциду на пшениці було до фази кущення, то сьогодні через низьку температуру та дощі бур’яни слабко ростуть. Тому перенесли цю обробку до фази прапорцевого листка. І ще в цю фазу буде посилення фунгіцидної та інсектицидної обробки. А з досвіду минулого року, коли в фазу появи колосу також ішли дощі й була загроза поширення альтернаріозу й фузаріозу, то також плануватимемо обов’язкову фунгіцидну обробку й по колосу. До якої додамо інсектициди, адже наявність клопа шкідливої черепашки вже очевидна», — пояснив фахівець.

Загалом, за його словами, цьогоріч усі заходи захисту в регіоні змістились аж на 2-3 тижні. 

Читайте також: Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва

До того ж, через погодні умови весняного періоду в 2023 році виникла потреба в регуляторах росту на зернових, зокрема на пшениці. 

«Погода постійно змінюється. Холодні тижні змінюються теплими, багато опадів, а це перші дзвіночки для зернових наганяти хорошу вегетативну масу. За інтенсивного кущення пшениці та ячменю виникає небезпека переростання посівів і в подальшому — їх вилягання. Внесення регуляторів росту на зернові колосові дає змогу впливати на характер перебігу процесів росту з найбільшою користю для культур», — зауважив Сергій Корнюшенко.

Тому LNZ web пропонує регулятори росту зі свого асортименту, серед яких Тава (етефон, 480 г/л) від бренду DEFENDA

Препарат застосовується на пшениці та ячмені проти вилягання. Тава сприяє зменшенню росту стебла і посилює його пружність. Водночас він стимулює ріст кореневої системи, а листкові пластинки стають товщими, ширшими, з темно-зеленим забарвленням.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com