5 травня 2023, 15:00, Технології

ФАО до 310 і оптимізація технології вирощування: аграрій порадив, як зробити прибуток на кукурудзі

Про це розповів головний агроном Агрофірми Корнацьких — Ярослав Каспрук у матеріалі: «Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва» на SuperAgronom.com.

«В нашій зоні, на Миколаївщині, ми орієнтуємося на ті гібриди, які можна зібрати сухими. Добираємо такі, що мають ФАО від 230 до 310. При цьому вологовіддача в кожного гібрида різна. Може бути ФАО 310, а вологість при збиранні на одному гібриді 14%, а на іншому 28%», — пояснив він.

Зважений підхід до вибору гібридів якраз-таки і врятував господарство від збитків. Зі слів Ярослава Каспрука, на Миколаївщині традиційно сіють гібриди з ФАО 340-360, та минулого року ставка на них не зіграла. У багатьох сусідів кукурудза залишилася зимувати, тоді як в Агрофірмі Корнацьких урожай зібрали вчасно і сухий. 

«З 1200 га, які ми мали під кукурудзою минулого року, в нас лише 20 т було з вологістю 16%, решта — 14 і 14,3%. Йшли дощі, ми ловили момент і контролювали ситуацію. У нас мали збирати кукурудзу чотири комбайни, то ми збільшили кількість до семи і забрали кукурудзу сухою і вчасно. Якщо б ми ще її сушили, то $50 прибутку з’їла би сушка і логістика до елеватора», — додав головний агроном.

Крім вибору гібридів, отримати прибуток господарству дозволили мінімальні витрати на вирощування. Технологія не передбачала глибокого обробітку, тільки дискування на глибину 4 см, 100 кг/га азоту (NPK не давали), із захисту — тільки гербіциди. Ярослав Каспрук пояснив, що в господарстві орієнтувалися на врожайність, яка за мінімальних витрат забезпечує певний прибуток. Розуміючи, що з таким обробітком досягти 7-8 т/га неможливо, а залишитися в мінусах — цілком, орієнтувалися на врожайність 5 т/га, яку і отримали. Брали до уваги і те, що Миколаївщина — ризикований регіон для вирощування кукурудзи, при цьому багато аграріїв в області вже зіткнулися з діабротикою

Читайте також: Діабротика: Як захистити кукурудзу та надовго позбутись шкідника

 

Під урожай-2023 площі під кукурудзою в господарстві збільшили з 1200 га до 2700 га, якою на сьогодні вже засіяли 1500 га. Велику площу також виділили під соняшник — 3500 га.

Нагадаємо, фахівець порадив, на яких ґрунтах доцільно вносити комплексні мінеральні добрива.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com