11 квітня 2023, 09:00, ЗЗР

Аграріям розповіли, як застосовувати феноксапроп-п-етил для захисту зернових від бур'янів

Про особливості застосування діючої речовини йдеться в матеріалі «Грамініциди у посівах зернових: діючі речовини, їх особливості та ефективність» на SuperAgronom.com.

Феноксапроп-п-етил 69 г/л + 35 г/л антидоту клоквінтосет-мексил, або, інший варіант комбінації — з антидотом мефенпір-діетил (75 г/л) використовують на пшениці і ячмені у нормі 0,8-1,0 л/га. Найкраще вносити подібні протизлакові препарати до фази розвитку бур’янів 2-3 листки. При переростанні бур’янів та залежно від умов внесення (погодні умови, якість води для робочого розчину, компоненти бакової суміші, тощо) спостерігатиметься зниження ефективності обробки, для очікуваного результату може бути недостатньо навіть максимально рекомендованої норми (1 л).

Феноксапроп-п-етил 100 г/л + 75 г/л антидоту мефенпір-діетил застосовується лише на пшениці.

«На ярому та озимому ячмені подібні препарати не використовуються, оскільки існує великий ризик фітотоксичності», — йдеться в повідомленні.

У такій комбінації кількість антидоту залишається тією ж, проте збільшено норму діючої речовини, а отже, ефективність проти бур’янів буде вищою. Дієвий проти вівсюга звичайногокурячого проса, видів мишію. Норма витрати препаратів  становить 0,6-0,9 л/га, оптимальний період застосування у фазі розвитку бур’янів до 2-3 листків, в цьому випадку буде достатньо вносити 0,6-0,7 л/га.

Феноксапроп-п-етил досить селективний до культури, при високій засміченості посівів бажано проводити обробку у фазу максимальної чутливості бур'янів (2-3 листки) незалежно від фази розвитку культури. Небажані бакові суміші з дикамбою2,4-Дфлуроксипіром. Деякі виробники не бачать перешкод для змішування грамініцидів з вказаними діючими речовинами, і практики зі свого досвіду кажуть, що такі суміші дійсно працюють, причому норми занижувати не слід, тому що об'єкти дії різні.

Схема розрахунку норми висіву пшениці залежно від вказаних факторів
Читати

Але сумішевих готових рішень таких препаратів на ринку немає, а це вже свідчить про те, що певні ризики таки існують. Тому ризикнути за потреби можна, але при приготуванні робочих розчинів попередньо потрібно перевірити хімічну сумісність компонентів. А також не обробляти рослини в умовах стресу (посуха, спека, заморозки).

Нагадаємо, фахівець з живлення пояснив причини здешевлення міндобрив та розповів на що звертати увагу при їх купівлі.