6 квітня 2023, 10:24, Добрива

В Україні очікують зростання попиту на калійні добрива

Про це розповів генеральний директор компанії «Белор Україна» Тарас Іващенко у матеріалі: «Замість селітри — карбамід і перехід на генеричні ЗЗР. Як агрохолдинги готуються до посівної 2023» на Latifundist.com.

«Так, ми можемо завезти добрива через порти Дунаю, але максимум 30-40 тис. т на місяць. Для ринку України це мізер», — прокоментував він.

Читайте також: Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси

За інформацією аналітиків Barva Invest, на ринку селітри спостерігається певний ажіотаж. Хоча серйозної нестачі товару не відчувається, але товар в наявності потрібно ще шукати. Імпорт хоч і досить активно надходить, однак дуже часто товар, який йде в країну, або вже розпроданий ще на шляху в Україну, або розпродається одразу «з коліс».

«Загалом імпорт в поточному році відносно невеликий. В лютому було поставлено близько 40 тис. т, хоча торік (за неповний місяць) імпорт склав 49 тис. т. Селітра завжди тримала перше місце по об'ємах імпорту перед весняним сезоном серед всіх азотних добрив, однак в цьому році поступилася карбаміду та сульфату амонію. Основною причиною стало перекриття транзиту територією рф з Середньої Азії, відсутність поставок з Грузії, невеликі вільні об’єми у європейських виробників після масових зупинок через високі ціни на газ в регіоні», — зауважують в Barva Invest.

Також аналітики прогнозують, що поки виробники намагатимуться утримувати ціни на селітру. Поступове зниження цін ми зможемо побачити, коли пройде пік попиту в Україні.

Очікується зростання попиту і на калійні добрива. Якщо минулої осені калійні добрива вносили у невеликій кількості через високі ціни і нестачу грошей, то якщо аграрії будуть від них відмовлятися і в цьому сезоні, це позначиться на стані ґрунту.  

«На ринку є ще залишки білоруського калію хлористого, однак наразі більше продукту з Узбекистану. Перспективи відновлення поставок першого поки що під великим сумнівом, а останній може постачатися невеликими партіями, однак звичайно вже не транзитом через рф, що автоматично збільшує його вартість»‎, — говорять експерти.

Також на ринку з'явилися калійні добрива з Канади, Ізраїлю, Йорданії.

Нагадаємо, попит на міндобрива зріс на 15-17% внаслідок продовження дії зернового коридору.