3 квітня 2023, 13:47, Україна

Про перспективи вирощування топінамбура розповів аграрій

Про це пише Kurkul.com з посиланням на думку Сергія Кошарука, засновника СФГ «Дворище», яку він висловив під час конференції Re:Farm.

За словами аграрія, вся продукція з топінамбура має попит та ринки. Водночас маржинальність залежатиме від того, наскільки вдасться налагодити реалізацію різних частин рослини. Так, взимку легко можна продати стебла як пальне і цього достатньо, щоб окупити вирощування топінамбура. Водночас бульби продати важче, оскільки ринок ще не сформований.

«Умовно, тут все, що вдасться заробити, йде в прибуток. Тому поки що важко сказати скільки складає маржинальність вирощування топінамбура. Ми ставимо у бізнес-план рівень у $300/га», — пояснив Сергій Кошарук.

За його словами, у бізнес-плані господарства початково закладали на маркетинг 20% витрат. Але план передбачав розширення площі під топінамбуром, тобто 80% врожаю в перші роки буде використовуватись на насіння, а 20% вже на створення готової продукції.

«Основну собівартість, як я вже казав, ми покриваємо коштом верхньої частини, як біопалива. ЇЇ досить легко продати й ми намагаємось співпрацювати з тими громадами, на чиїх землях вирощуємо топінамбур», — розповів аграрій.

Бульби господарство домовилось постачати до ресторанів Євгена Клопотенка.

Попит на топінамбур в Україні швидко зростає

Читати

Після співпраці з відомим кухарем, пише видання, до Сергія Кошарука звернулись представники відомої торговельної мережі, яка спеціалізується на продуктах здорового харчування, з питанням щодо можливості регулярного постачання продукції. Але господарство лише розвивається і вихід до торговельних мереж був запланований у 2023 році, то фермер був змушений відмовитись від пропозиції, оскільки розумів, що не зможе гарантувати регулярне постачання того обсягу, який був потрібен.

Водночас будівництво заводу, на думку фермера, створить новий запит для ринку та дозволить переробляти сировину на різні види продукції. Це може бути корм, сироп, чипси та інші готові товари.

Читати також: Як перезимував бамбук на Харківщині розповів фахівець