2 квітня 2023, 13:30, Насіння

Насіння до посівної: дефіцит соняшнику та надлишок кукурудзи

Про це йдеться у матеріалі «Замість селітри — карбамід і перехід на генеричні ЗЗР. Як агрохолдинги готуються до посівної 2023» на Latifundist.com.

Загалом зазначено, що проблем із забезпеченістю насінням в опитаних журналістами агрохолдингів немає. Хоча є й певні «моменти».

Наприклад, в ГК «Прометей» зауважили, що на ринок пізно «заходить» насіння соняшнику. Якщо раніше всі гібриди завозили завчасно, то зараз деякі ще навіть не в Україні.

«Це не критично, бо ми зазвичай соняшник починаємо сіяти у квітні. У своїх господарствах сіємо до 8 основних гібридів, але фаворитами є Сузука і ЛГ59580. Ці гібриди щороку показують гарну врожайність, тому ми їх не міняємо», — каже Ілля Троїцький, в.о.головного агронома холдингу.

У свою чергу Антон Посунько, співвласник компанії «Євросем», зауважив, що обсяг пропонованого насіння соняшнику на ринку зменшився приблизно на 40%. Він додає, що восени аграрії почали активно шукати хімічні гібриди соняшника. В «Євросем» таке насіння було повністю реалізовано вже до кінця листопада. І додає, що наразі аграрії йдуть у сегмент більш дешевого насіння. Наразі ж в «Євросем» продали 90% насіння соняшнику. Серед бестселерів, які пропонує компанія, гібриди: Авалон 7+ стійкий до вовчка, сульфо-гібриди Старк 7+ Сумо і ТОР 7+ Сумо.

Які культури займуть ниви в 2023 році — прогнози Насіннєвої Асоціації України

Читати

Як зазначає видання, про те, що на українському ринку буде дефіцит соняшнику почали говорити ще з осені. За словами генерального директора «MAS Seeds Україна» Сергія Тимошенка, коли почалося повномасштабне вторгнення, це був той час, коли насіннєві компанії саме приймали рішення, який об’єм виробляти на наступний рік. Через війну і невизначеність багато хто з них скоротили виробництво соняшника для України на 25-30%. За його прогнозами, дефіцит може становити 500 тис. т посівних одиниць, а це більше 1 млн га.

А от насіння кукурудзи на складах багато, зазначає видання. Його вистачить і на наступний рік. В  компанії  «Євросем» навіть вирішили зменшити кількість ділянок гібридизації кукурудзи. 

Директор «Науково-виробничої агрокорпорації «Степова» Сергій Старишко теж каже, що продаж кукурудзи впав на 25% порівняно з минулим роком. І сьогодні аграрії більше звертають увагу на гібриди ранньої групи.

«Витрати на вирощування та доробку кукурудзи не окуповуються через низькі ціни на зерно. А тому гібриди високих груп ФАО, які характеризуються вищою врожайністю, але й вищою вологістю, не користуються особливим попитом. Актуальні в цьому сезоні гібриди кукурудзи з ФАО 180-300. Серед наших гібридів це — РАМ 1333 (ФАО 180), РАМ 1023 (ФАО 230), РАМ 8143 (ФАО 260), Даніїл (ФАО 280)», — зауважує Сергій Старишко.