31 березня 2023, 13:50, Добрива

Закласти елементи продуктивності озимим навесні допоможе листкове підживлення, — фахівці

Про це йдеться у матеріалі «Подбайте про розвиток озимих культур після відновлення вегетації» на SuperAgronom.com.

Як зазначають автори, Сергій Полянчиков, директор з розвитку НВК «Квадрат» та Ольга Капітанська, к.б.н., керівник науково-дослідного відділу НВК «Квадрат», в цей період важливі як ріст кореневої системи, так і надземної чистини.

«В кінці фази кущення озимих зернових (BBCH 25-29) відбувається закладка кількості члеників колосового стрижня, а на початку виходу в трубку (BBCH 30-31) — кількість колосків у колосі. Низьке забезпечення елементами живлення разом із несприятливими чинниками навколишнього середовища у цей період може призвести до втрати 20-30% потенційної врожайності», — зазначають вони.

І наголошують, що листкове підживлення макро-, мікроелементами й регуляторами росту дає змогу поліпшити розвиток вегетативної маси і кореневої системи, нівелювати вплив погодних умов, підвищити коефіцієнт кущення та стимулювати закладку елементів продуктивності.

В озимого ріпаку також у період відновлення вегетації відбувається швидкий ріст коренів і надземної маси, що супроводжується максимальним поділом клітин, в результаті чого рослина потребує елементів живлення. У цей момент, зазначають автори, визначається здатність до розгалуження, що має прямий вплив на майбутній урожай, тому важливо створити сприятливі умови для гілкування у фазу стеблування.

«Стан посівів озимого ріпаку цієї весни в цілому оцінюється як добрий та задовільний, але через коливання температур і підвищену середньодобову температуру взимку, подекуди спостерігається розвиток хвороб, зокрема, пероноспорозу та альтернаріозу, а також шкідників як прихованохоботник. Це вимагає своєчасного проведення захисту. Доцільним заходом стане одночасне листкове підживлення», — додають експерти.

Для нормального росту і розвитку ріпаку при відновленні вегетації вони, зокрема, рекомендують провести позакореневе підживлення сумішшю БОР Актив+Мо (1,0 л/га), Квантум CІЛВЕР (1,5-2,0 л/га) та Квантум ФІТОФОС (1,0 л/га).

На початку відновлення вегетації, ослаблені озимі, що перебувають у стресовому стані, доцільно додатково підживити комплексом амінокислот Квантум АміноМакс (0,5-0,6 л/га).

Читати також: Стартове живлення у сезоні-2023: технологія IN-FURROW® і рідкі стартові добрива Діафан АCTion