28 березня 2023, 15:00, ЗЗР

Захищати імі-соняшник від вовчка необхідно у фазі розвитку культури 2-4 листки — фахівець

Про це розповів продакт-менеджер «Агрохімічні технології» Олександр Конопацький у матеріалі «Соняшник 2023: оптимальна технологія в умовах скороченої сівозміни» на SuperAgronom.com.

Він пояснив, що саме у фазі розвитку соняшнику 2-4 листки відбувається прикріплення вовчка до кореневої системи, і саме тоді потрібно внести гербіцид як Імпекс Дуо.

«Якщо гербіцид внести раніше — концентрація препарату з часом зменшиться, відбувається деградація д.р. у рослині і ґрунті. І в потрібний момент концентрація речовини може бути недостатньою. Якщо внести запізно, коли вовчок вже прикріпився до кореневих волосків соняшника і коли розвинена підземна гаусторія, він вже є стійким до групи імідазолінів, і тієї кількості норми внесення вже не вистачає для знищення паразита», — обґрунтував він.

Якщо фази внесення по бур’янах і вовчку не збігаються, потрібна комбінована схема захисту. Сіяти імі-стійкий гібрид, вносити ґрунтові гербіциди, а з вовчком боротися імідазолінами, заодно підчистити бур’яни, що лишились.

«Коли ми сіємо соняшник в оптимальні строки, у фазу 2 листків температура ґрунту може бути 15°C, вовчок проростає, а інших бур’янів може і не бути — тут орієнтуємося на вовчок», — каже фахівець.

Керівник відділу продажу ТОВ «АгроПрайд» Руслан Діденко погодився, зазначивши, що нерідко фермери обирають імі-стійкий гібрид для того, щоб посіяти в максимально ранні терміни і раніше здати соняшник — поки є ціна. І буває, що в фазу сім’ядоль — першої пари листків вже «футбольне поле» стоїть. Саме для таких посівів потрібна комбінована схема захисту, яка максимально дорога — але виходу немає.

Нагадаємо, експерт розповів, коли варто переходити на імі-технологію вирощування соняшнику.