20 березня 2023, 12:24, Посівна

Зараз системи живлення спрямовані не на високий, а на економічно обґрунтований врожай, — експерти

Про це йдеться у матеріалі «Посівна-2023: забезпеченість ресурсами, виклики та нюанси» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що в новому сезоні, за прогнозами фахівців, тенденція економії продовжиться, зважаючи на нестачу ресурсів та орієнтованість аграріїв на окупність вкладених коштів, а не на високий урожай, як це було раніше. Знову ж таки — тисне питання збуту.

До прикладу, в LNZ Group теж планують скорочувати норми добрив, особливо складних. Як зазначив керівник агродепартаменту компанії Олександр Хмелюк, цього року будуть змінювати підхід до їх розподілу по полях.

«Ми розуміємо, що обманути рослину не можна: не забезпечиш живлення — не отримаєш урожай. В чудо-препарати, один літр яких може замінити азотне живлення, я не вірю, воно не працює. Будемо змінювати підхід до розподілу добрив по полях. Для цього ми провели аналіз урожайності культур в розрізі кожного поля за останні п’ять років, таким чином ми розділили поля на 3 категорії: кращі, середні та гірші. Відповідно до цього і будемо планувати рівень урожайності і системи живлення. Таким чином, нам вдасться не просто зекономити, а підвищити ефективність інвестованих у добрива коштів», — каже він.

Фахівці радять звернути особливу увагу на передпосівний обробіток ґрунту

Читати

Істотно скоротили норми основних добрив в агрокорпорації «Степова». Зі слів Сергія Старишка, директора «НДІ Аграрного Бізнесу», внесли 10% від запланованого. Норми азотних добрив знизили на 20%. Комплексні добрива 10:25:25 вносили на найбільш бідних землях під соняшник як основне удобрення, проведене восени. Зараз здійснюють підживлення озимих КАС-28 і КАС-30 у нормі 200 кг/га. Під соняшник запланували норму 170-180 кг/га.  

На сьогодні немає цілі отримати високий врожай, а економічно обґрунтований, аргументує Сергій Старишко і додає, що цьогоріч у степовій зоні спостерігають накопичення вологи, що радує, адже це допоможе розкрити потенціал ґрунтів.

З цим погоджується і головний агроном A.G.R. Group Іван Войко. В холдингу теж відкоригували систему живлення, не ставлячи за ціль високу врожайність. Наприклад, під гірчицю запланували 100 кг/га аміачної селітри і 100 кг NPK 15:15:15 із сівбою. 

Читати також: Юрій Джура: Ми пропонуємо добрива, які відповідають очікуванням фермерів