6 березня 2023, 17:00, Добрива

Аграріям Харківщини розповіли, як удобрювати озимий ріпак у сезоні 2023

Свої поради науковці озвучили у рамках стратегії проведення весняно-польових робіт під час війни у господарствах Харківщини.

Більшу частину азоту (N40-100) науковці рекомендують застосовувати у перше підживлення на початку відновлення весняної вегетації.

«У міру генеративної диференціації у рослин ріпаку виникає подальша потреба в азоті, тому внесення другої дози азотних добрив слід провести у фазу появи великих бруньок, але не пізніше початку цвітіння. При цьому доза азоту визначається як різниця між загальною кількістю азоту, який має бути  внесено, і величиною першої дози і повинна становити 40 кг діючої речовини», — пояснюють вчені.

За слабкого розвитку посівів або за густоти рослин менше 40–50 шт./м2 вони рекомендують підвищити дозу азоту на 20 кг/га. При цьому, для першого підживлення рекомендують застосовувати аміачну селітру, карбамід та КАС, а сульфат амонію — у друге, щоб уникнути зростання вмісту в насінні глюкозинолатів.

Читайте також: Позакореневе підживлення озимої пшениці: азот і мікроелементи

Під ріпак озимий можна застосувати всі форми і види азотних добрив, але перевагу надавати тим, що містять амідну форму. Нітратні форми слід вносити на слабких посівах, оскільки це забезпечує інтенсивний ріст листкової поверхні.

«Слід пам’ятати, що за підвищення середньодобової температури навесні вище +5°С рідкі азотні добрива (КАС та ін.) слід вносити розведеними 1:2 або 1:3 водою, щоб уникнути опіків листя та пригнічення рослин ріпаку», — наголошують в НААН.

Для зниження дефіциту сірки та мікроелементів у період бутонізації посіви необхідно позакоренево підживити водорозчинними комплексними добривами, які доцільно поєднати з обробкою інсектицидами або регуляторами росту. Ефективним заходом за вирощування ріпаку озимого фахівці відмічають дворазове позакореневе підживлення 5-10 % розчином карбаміду (15-30 кг на 300 л води) або КАС. Підживлення магнієм можна проводити двічі 2-4 %-ним розчином сульфату магнію. Таким же способом можна застосовувати всі рідкі комплексні добрива, що містять азот, магній і сірку, а також мікроелементи. 

Нагадаємо, Україна стала однією із найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами країн світу. Зазначається, що понад 170 тис. квадратних кілометрів є потенційно небезпечними територіями, які потребують обстеження та подальшого очищення.