2 березня 2023, 13:31, Технології

Як сприяти розвитку корисних мікроорганізмів в ґрунті — дослідження польських науковців

Про це розповіла професорка з Польщі Данута Сосновська, пише bezpluga.pl.

Дослідження професорки Сосновської були спрямовані на порівняння розвитку корисних мікроорганізмів у ґрунті залежно від виду культурної рослини (пшениця, ріпак, горох), технології захисту та системи землеробства. З дослідних ділянок відбирали проби ґрунту, з яких методом пастки виділяли інсектицидні гриби. Комахою-пасткою були личинки великої воскової молі — паразита бджіл. 

Розвиток корисних інсектицидних грибів оцінювали на основі смертності личинок паразита.

У результаті, незалежно від технології обробітку ґрунту, загибель личинок великої воскової молі була найбільшою на ділянках, де вирощували горох. А на розвиток корисних інсектицидних грибів більш сприятливо вплинув нульовий обробіток, ніж оранка. 

Зазначається, що в 2021 році загибель личинок паразита коливалась від 6,7% до 20% при обробітку плугом, від 27,8% до 70% — при нульовому обробітку. У 2022 році за орного обробітку ґрунту загибель личинок медоносів становила 1,67-45,83%, а за безплужного — 26,67-65,83%. 

«Вищі показники смертності вказують на більшу кількість корисних інсектицидних грибів (насамперед Cordyceps fumosorosea ) у ґрунті», — пояснили дослідники.

Нагадаємо, фахівець пояснив, чому дробне внесення азотних добрив допомагає коригувати потенціал врожайності у посушливий рік.