21 лютого 2023, 13:41, Добрива

Перед зимою ріпаку потрібно 70-120 кг/га калію, — експерти

Про це йдеться у дописі на сторінці «Відверто про живлення рослин» в мережі Facebook.

Зазначається, що калій впливає на синтез цукрів, регулює переміщення їх з листя до стебел і коренів, тому його доступність восени безпосередньо діє на перезимівлю ріпаку.

Фахівці назвали такі фактори живлення озимого ріпаку калієм:

  • Доступний рослинам калій — це катіон, К+, що фіксується ГВК, ґрунтовими колоїдами та надходить до рослин шляхом іонообміну (дифузії). За дефіциту вологи, засвоєння К різко знижується, навіть у разі високого його вмісту в ґрунті.
  • Врожай ріпаку 4 т/га потребує загалом ~180 кг/га д.р. калію (К2О, при цьому К2О — не сполука, доступна для рослин, а лише перерахунок вмісту калію, К/К2О = 0,8). З насінням з поля вибуває ~40 кг/га, решта — залишається в рештках на полі.
  • Залежно від попередника та його врожайності, додатково з решток може мінералізуватись до 100 кг/га калію, який можна врахувати в плануванні удобрення ріпаку. Перед зимою рослини ріпаку поглинають приблизно стільки ж калію, як і азоту, 70-120 кг/га К2О, тобто 40-60% загальної потреби.
  • На ґрунтах, що місять переважно піщану фракцію, <6% глини та де за осінньо-зимовий сезон випадає 250+мм опадів, — недоцільно вносити та планувати більше калію, ніж рослини здатні засвоїти до очікуваного зимового спокою. Решту варто перенести на весну. А малосніжна і тепла зима, особливо, цього року виключає створення таких умов в Україні, зазначають автори. І додають, що загалом, на бідних на калій ґрунтах (чим більш «легший» ґрунт, тим менше там калію, зазвичай, і навпаки — важкі чорноземи центру і півдня багаті на цей поживний елемент) є доцільність вносити основний К (калійна сіль, хлористий калій, сильвініт та інший, порівняно «дешевий» калій) в депозит, під основний обробіток, або інтегрувати в сівозміну загалом — під попередники.

Читати також: Названо основні фактори фосфорного живлення ріпаку