7 лютого 2023, 09:00, Добрива

Карбамід стане оптимальним варіантом для основного живлення через ціну і простоту застосування — думка

Про це розповів експерт з живлення Alex Feldman на своїй сторінці у facebook.

Фахівець підкреслив, що вартість д.р. у карбаміді наразі найвигідніша. Крім того, амідний азот досить швидко розчиняється в ґрунті і трансформується в амоній, що не вимивається, особливо на важких за гранулометричним складом ґрунтах.

«За власними спостереженнями, дію карбаміду чітко видно (на кукурудзі, наприклад) на 35-40-й день після внесення, тобто NH4+, NO3- з карбаміду (після біологічних перетворень) буде доступним кукурудзі якраз в момент початку активного наростання вегетативної маси (V5-6), так як і соняшнику на 2-3 пару справжніх листків. Норма варіює залежно від плану врожайності, попередника, параметрів ґрунту, але менше 50-60 кг д.р. азоту (100-120 кг/га у фізиці) не бачу сенсу вносити», — каже Alex Feldman.

Аграріям він радить здавати зразки добрив з партії на аналіз, оскільки існує ризик натрапити на шахраїв і отримати 100 т карбаміду з 40% азоту замість 46,5%, або NPK 16-16-16 з реальним вмістом NPK 8-12-7. 

Читайте також: Стартове живлення у сезоні-2023: технологія IN-FURROW® і рідкі стартові добрива Діафан АCTion

Крім того, актуально буде в сезоні 2023 давати комплексні NPK+МЕ. При сівбі, з хорошою розкладкою, 2,5*2,5 см, 5*5 см (вниз і в сторону, під рядок). Норма, залежно від умов, озвучених по азоту, від 70 до 120 кг/га.

«Орієнтуйтесь на економіку внесення стартових добрив (дані польових досліджень компаній, власні дані, результати сусідів, яким можна довіряти), бажано за останні хоча б 2-3 роки. ROI (окупність кожного затраченого $ на кг складного добрива) рахуйте на «суху» кукурудзу, — радить фахівець. Тобто, важливо не лише, що внесення добрив при посіві дає прибавку 1,2 т/га, наприклад, а й те, що вологість зерна врожаю при цьому не вища і вартість уже сухого збіжжя 1,2 т — (25%-14%) перекриває з «+» затрати на добрива і їх логістику» 

Нагадаємо, фермери не відмічають дефіциту добрив та ЗЗР на українському ринку.