31 січня 2023, 12:20, Добрива

Названо ТОП-6 переваг рідких стартових добрив

Про це йдеться у матеріалі «Стартове живлення у сезоні-2023: технологія IN-FURROW® і рідкі стартові добрива Діафан АCTion» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що застосування РСД методом IN-FURROW® має цілу низку переваг:

1) Підвищення ефективності поглинання фосфору на початку вегетації рослин

Фосфор є мало мобільним елементом і його засвоєння відбувається на відстані декількох міліметрів від кореня, в ризосфері. У свою чергу поглинання фосфору рослинами залежить від його наявності в ґрунті біля коренів та швидкості дифузії, тому саме внесення його у доступній формі та у безпосередній близькості до насіння забезпечує максимальну ефективність.

Зазначається також, що рідкі стартові добрива зменшують негативний вплив нерегулярних (випадкових) стресів на полі та сприяють рівномірності сходів, швидкому стартовому росту рослин, одночасному входженню рослин у фази розвитку. Таким чином, за рахунок потужного та синхронного розвитку кореневої системи, усі рослини на полі мають однаковий шанс на отримання елементів живлення з ґрунту. 

2) Кращий ріст і розвиток кореневої системи

«Проведені нами численні польові та вегетаційні дослідження засвідчили, що внесення РСД за технологією IN-FURROW® сприяє формуванню потужної кореневої системи. А покращений розвиток кореневої системи — це кращий доступ рослини до елементів  живлення та до вологи», — зазначають автори статті, Сергій Полянчиков, директор з розвитку НВК «Квадрат», та Ольга Капітанська, к.б.н., керівниця науково-дослідного відділу НВК «Квадрат».

3) Приріст урожайності

Хоча рідкі стартові добрива є лише однією з ланок у живленні рослин, за правильно побудованої системи удобрення і дотримання умов технології вирощування, вони забезпечують в середньому близько 10% приросту урожайності, а за певних умов навіть 15-20%.

Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

Читати

Особливо ефективно РСД діють за несприятливих умов і строків сівби, коли температура та зволоженість ґрунту не оптимальні. Крім того, підвищення врожайності від внесення РСД слід очікувати за оптимізації інших елементів технології вирощування рослин, як-от: відсутність бур’янів у критичний для культури період, забезпечення нормального живлення рослин впродовж усього періоду вегетації, ефективний контроль шкідників і хвороб тощо.

4) Зниження норми основного добрива

Витрати на добрива залишаються однією з основних статей витрат у технології вирощування культур. Але висока ціна та дефіцит добрив на ринку спонукає аграріїв знижувати норми їх внесення.

Залежно від умов, рідкі стартові добрива можуть бути навіть єдиним способом внесення фосфору або доповненням до основного удобрення. Ультралокальне внесення, яке забезпечує технологія IN-FURROW®, дозволяє знизити норми внесення фосфору без втрати агрономічної ефективності.

5) Рідкі стартові добрива підвищують ефективність азоту

Покращуючи загальний розвиток рослин, рідкі стартові добрива сприяють підвищенню ефективності внесених азотних добрив. Окрім фосфору, РСД зазвичай містять також певну кількість азоту, які у полі працюють за принципом синергії.

6) Підвищення економічної ефективності внесення добрив

Одним із головних критеріїв оцінки ефективності рідких стартових добрив є показник повернення інвестицій (ROI, Return on investment), а не лише рівень врожайності, оскільки варіант із найвищим рівнем врожаю не завжди тотожний вищому прибутку.

«Навіть при наявному дисбалансі цін на агропродукцію на внутрішньому і зовнішньому ринках, приріст урожайності в розмірі 1,2 ц/га соняшнику і 2,5 ц/га кукурудзи може повністю покрити витрати на застосування рідких стартових добрив. Наприклад, середній очікуваний приріст від внесення добрива Квантум-Діафан становить у середньому 2-5 ц/га та 4-8 ц/га відповідно», — наголошують фахівці.