24 липня 2017, 08:30, Україна

Держпродспоживслужба інформує про фітосанітарний стан рослин на 21 липня

Звіт опубліковано на сайті Держпродспоживслужби.

Зернові колосові культури

Погодні умови звітного періоду сприяли подальшому розвитку хвороб на колосі. У незібраних посівах ярих, подекуди озимих зернових культур Лісостепу й Полісся альтернаріозом, гельмінтоспоріозом, фузаріозом, оливковою плісенню, септоріозом, борошнистою росою охоплено 0,5—8, макс. 15% (септоріоз, оливкова пліснява) колосків у Київській, Полтавській областях, летучою та твердою сажками уражено 0,2—2% колосків пшениці. Осередково у Дніпропетровській, Хмельницькій областях у посівах озимого та ярого ячменів летючою сажкою уражено 0,2—1% колосків. В Лісостепових областях на 0,5—4% рослин має місце білоколосість. На ярому ячмені розвиваються гельмінтоспоріоз, бура, сітчаста, інші плямистості.

Для збереження якості зерна проводиться першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням та проведення очищення й просушування зерна в буртах, на токах і зерносховищах до вологості не вище 14%. Надалі обов’язково провести фітоекспертизу насіння та за переважаючих збудників хвороб прийняти рішення щодо вибору найефективнішого протруйника і своєчасно оздоровити посівний матеріал.

Клоп шкідлива черепашка дохарчовується у посівах зернових колосових культур Лісостепу, осередково Степу. На полях обліковують 0,1—2, макс. 6 (Донецька обл.) імаго на кв.м. Окрилилося 27—75% клопів. Пошкодженість зерна клопом черепашкою становить від 0,8 до 6% (осередки Полтавської обл.). Переважно у посівах ярих колосових культур живляться хлібні жуки, злакова попелиця, трипси, які в допороговій чисельності пошкодили 1—11% рослин.

Кукурудза

У посівах кукурудзи, проса, соняшника триває літ стеблового кукурудзяного метелика, відкладання яєць та живлення гусениць, якими заселено 1—5, макс. 10% рослин (Херсонська обл.) по 1—2 екз. на кожну. В південних регіонах високі денні температури повітря спричиняють висихання яйцекладок та часткову загибель гусениць молодших віків. Шкідливість злакових попелиць відмічається на 10—75% площ кукурудзи, 3—18, макс. 40% рослин (Київська, Кіровоградська, Сумська обл.).  Також шкодили злакові блішки, трипси, осередково павутинний кліщ та гусениці листогризучих совок. У Закарпатській області, насамперед в приватному секторі на повторних посівах кукурудзи, відбувається літ імаго західного кукурудзяного жука. У Львівській, Кіровоградській, Київській, Полтавській, Черкаській, Чернігівській, Тернопільській областях на 1—8% рослин кукурудзи розвивався гельмінтоспоріоз. Осередково у лісостепових і степових областях 1—3% рослин охоплено пухирчастою сажкою, у Кіровоградській, Київській, Полтавській областях на 0,5—2% виявлено летючу сажку, у Київській – початок розвитку іржі кукурудзи.

Соя

Сою пошкоджують трипси і попелиці (2—9% рослин), довгоносики, клопи (1—6%), листогризучі совки (3—7%) та вогнівки (2—5%). У Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській, Полтавській, Херсонській областях на 3—15% сої живляться павутинні кліщі. Скрізь 3—14, макс. 23% рослин (церкоспороз, Сумська обл.) уражені антракнозом, аскохітозом, пероноспорозом, іржею, церкоспорозом, септоріозом, подекуди бактеріальним опіком. Вірусними хворобами у Київській та Полтавській областях уражено 3—7% культури. Сою слід захищати від вищезгаданих шкідників та хвороб дозволеними препаратами у відповідності з санітарними вимогами.

Соняшник

Повсюди 2—7% рослин соняшнику охоплено білою і сірою гнилями, осередково іржею, 3—17% — септоріозом, 4—21% - пероноспорозом, 10—55% — фомозом. Із шкідників на 5—28, макс. 50% соняшника розвиваються та шкодять сисні комахи (попелиці, трипси, клопи), гусениці листогризучих совок, подекуди саранові, в Запорізькій області - соняшникові шипоноска та вусач, інші фітофаги. В крайових смугах степових областей шкодить чортополохівка. У Тернопільській області стебловим кукурудзим метеликом пошкоджено 3,5% рослин. Вогнища хвороб і шкідників за необхідності обробляють рекомендованими препаратами.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.