12 січня 2023, 15:05, ЗЗР

Чи можна ефективно контролювати фузаріоз колоса — розповів фахівець

Про це розповів доктор біологічних наук Сергій Хаблак в авторському блозі «Сценарії боротьби із хворобами колосу озимої пшениці» на SuperAgronom.com.

Він зазначив, що для контролю хвороб колоса орієнтуються на найнебезпечнішу з них — фузаріоз. Але обмежений набір фунгіцидів і вузьке «вікно застосування» не дозволяє надійно контролювати це захворювання виключно хімічними засобами. Наразі відсутні фунгіциди, які контролюють фузаріоз колосу з ефективністю, яка була б на рівні контролю іржі або борошнистої роси.

«Таким чином, використання фунгіцидів профілактично по колосу при початку цвітіння (викидання пильників) від фузаріозу колосу є малоефективним заходом, але поки що інших дієвих засобів захисту від цієї хвороби не створено. Контролювати фузаріозну кореневу гниль можна протруюванням насіння та агротехнічними заходами (сівозміна, обробіток ґрунту)», — пояснив науковець.

Він додав, що від фузаріозу колосу застосовують триазоли (протіоконазолтебуконазол і метконазол) і їх комбінації один з одним і зі спіроксаміном профілактично у фазі початку цвітіння (поява перших видимих пиляків) (рис. 4), а за необхідності — повторно у фазі молочної стиглості зерна (ВВСН 70-79) (рис. 5).

«Ефективність від фузаріозу колосу у протіоконазолу — 48%, тебуконазолу — 40% і метконазолу — 32%. Фунгіциди з тебуконазолом є золотим стандартом від фузаріозу колосу. Ця діюча речовина перевершує за ефективністю епоксиконазол і комбінацію тіофанат-метилу й епоксиконазолу. В Японії активно використовують від цього захворювання тіофанат-метил. В європейських країнах комбінація тебуконазолу з протіоконазолом має максимальну ефективність проти фузаріозу колоса», — відмітив Сергій Хаблак.

Фаза молочної стиглості зерна пшениці, ДК 70-79
Фаза молочної стиглості зерна пшениці, ДК 70-79

 

Правильне використання ад’юванта підвищує ефективність гербіцидів
Читати

Оптимальним терміном обробки пшениці вважаються 2-4 дні перед цвітінням або перші 2 дні з моменту цвітіння, каже фахівець. Цвітіння одного колоса триває 3-6 днів, а всього поля 6-8 днів. Для ячменю, який цвіте, коли колос ще перебуває всередині обгортки, найкращим періодом обробки вважається відразу після появи колоса. Найбільш виправдана тактика захисту — профілактика. Якщо зернові були посіяні по зернових, кукурудзі або стерньових попередниках, ймовірність розвитку фузаріозу колоса практично гарантована.

Нагадаємо, на початок січня у посівах озимої пшениці зберігається інфекційний запас хвороб на 1-6% рослин.