10 січня 2023, 09:00, Урожай

Перевіряти стан озимих потрібно кожен раз після глибоких відлиг і сильних морозів — НААН

Про це повідомляє Мінагрополітики.

Відбори вони рекомендують проводити додатково до загальноприйнятих строків, які припадають на 25 січня, 23 лютого і 10 березня. Особливу увагу радять звертати на динаміку витрачання вуглеводів, стан конусів наростання, температурний режим на глибині залягання вузлів кущіння.

«... За останні десять років середньодобові температури повітря зимових місяців мали плюсові значення в 2014-15 та 2019-20 рр.; мінусові — у 2012-13 та 2016-17 рр.; в інші зими спостерігали як мінусові, так і плюсові середньомісячні температури. Цієї зими плюсові температури відзначені починаючи з 20-22 грудня. Відлиги, які тривають більше, ніж 5 діб поспіль зумовлюють порушення зимового спокою, а з 30 грудня середньодобові температури повітря стали вищими за біологічний мінімум (5°С), отже озимина тимчасово відновила ростові процеси. Однак, з 4 січня вже відзначаємо деяке зниження температурного режиму (вночі та ранком — до 0°С). Озимі повторно мають пройти загартування і, як відомо, друга його фаза відбувається за зміни температур від плюсових до мінусових (2-5°С морозу) і продовжується вже в замерзлих рослинах. Для проходження цієї фази достатньо декілька днів. Чи будуть такі ідеальні умови для цього процесу, спрогнозувати важко», — йдеться в повідомленні.

Науковці наголосили, що успішній подальшій перезимівлі сприятимуть умови нежорсткої зими, без різких коливань температурного режиму за достатнього і стабільного снігового покриву.

Нагадаємо, станом на перший тиждень січня збирання зернових та зернобобових культур проведено на площі 10,7 млн га (93%), намолочено 49,5 млн тонн зерна.