2 січня 2023, 15:00, Технології

Майбутнє за регенеративним органічним землеробством, не за No-Till — дослідники

Про це повідомляє news.agropages.com.

Дані 40-річних досліджень показали, що після застосування систем органічного внесення добрив за стандартного або обмеженого обробітку ґрунту рівні вмісту органічних речовин у ґрунті (органічний вуглець у ґрунті) були вищі, крім того — вища врожайність порівняно до No-till. Найвища врожайність кукурудзи у випробуваннях відмічена в орній системі за внесення гною, а найбільший вміст органічного вуглецю в ґрунті був там, де застосовувалася система обмеженого обробітку ґрунту з удобренням гноєм. Поле з обмеженим обробітком обробляли раз на два роки. 

Протягом 40 років досліджень врожайність кукурудзи була на 31% вищою, ніж за традиційних/промислових систем землеробства в посушливі роки.

Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023
Читати

Зазначається, що попереднє американське дослідження порівнювало технологію із застосуванням гербіцидів для GMO за No-till з системою органічного обробітку ґрунту за кількома параметрами. При цьому органічна система забезпечила кращу якість ґрунту, включаючи рівень SOC (вміст органічного вуглецю). Результати показали, що системи, які включають застосування органічних речовин із гною та покривних культур, можуть покращити ґрунт більше, ніж системи без обробітку. 

Дослідники провели мета-аналіз 74 опублікованих досліджень, у яких порівнювали результати нульового і повного обробітків ґрунту. Вони виявили, що нульовий обробіток може зменшити запаси органічного вуглецю, спричинити втрати врожайності та призвести до зниження надходження вуглецю залежно від клімату. 

Зазначається, що в деяких випадках врожайність за технології No-till зростала, однак втрати втрати органічного вуглецю складають більше 15%.

Зокрема, дослідники Університету штату Огайо порівняли рівні вуглецю на полях, що не обробляються, і виявили, що в деяких випадках накопичення вуглецю було більш значним на полях, які оброблялися. Важливим чинником при цьому була глибина ґрунту. Вони порівняли накопичення вуглецю між нульовим обробітком і зораними полями на глибину 20 см і виявили, що значно більшим воно було на полях без обробітку, ніж на зораних полях. Проте, коли вони досліджували глибину 30 см і глибше, вони виявили більше вуглецю на зораних полях, ніж на полях без обробітку. 

Дослідники з університетів Іллінойсу, Вісконсіна, Айови та Огайо в огляді 120 статей про поглинання органічного вуглецю порівняли різницю між ділянками, які піддаються оранці та No-Till. Вони виявили, що підповерхневий шар без обробітку часто втрачає більше запасів органічного вуглецю з часом, ніж накопичується в поверхневому шарі. 

Вчені відмітили, що відсутність досліджень органічних систем призвела до фундаментальних помилок у розумінні того, як кругообіг органічних речовин ґрунту працює для вивільнення поживних речовин, зміцнення здоров’я ґрунту та сприяння захопленню й утриманню води.

«Колообіг лабільної (короткочасної) фракції органічної речовини є ключем до вмісту поживних речовин. Короткочасні порушення ґрунту, як-от витоптування тваринами пасовища та правильні системи обробітку ґрунту, насичують ґрунт киснем. Це стимулює ґрунтові мікроби харчуватися органічними речовинами ґрунту, вивільняючи поживні речовини. Існує масове непорозуміння щодо ролі мікробів, які окислюють органічні речовини ґрунту. Без окислення багато мінералів можуть бути заблоковані в органічній речовині. Головне — правильно керувати циклами як короткочасних, так і довгострокових фракцій органічної речовини ґрунту», — пояснюють вчені.

Ключ до ґрунтового мікробіому, на думку вчених, полягає в тому, що його необхідно постійно живити свіжою органікою, щоб забезпечити його активність.

При цьому найбільш стабільними фракціями органічної речовини є гумус, гломалін (з грибів) і деревне вугілля (вугілля). Оскільки гумус утворюють лігніни рослин, а вони містяться у зрілих грубих рослинах, то ключ до збільшення гумусу та створення довгострокової стабільної фракції полягає у вирощуванні рослин.

Війна в Україні знищує ґрунти — як врятувати мертві землі
Читати

Системи правильного обробітку ґрунту стимулюють мікробіом до біодеградації короткочасних фракцій, вивільняючи поживні речовини в промислові та покривні культури. Якщо це зроблено належним чином, певний відсоток цієї органічної речовини перетворюється мікробіомом ґрунту на стабільну фракцію органічної речовини ґрунту, збільшуючи довгострокові рівні органічного вуглецю.

Нагадаємо, фахівці не радять проводити розпушування міжряддя кукурудзи в фазі 5-8 листків.