29 грудня 2022, 12:13, ЗЗР

Фахівець пояснив від яких властивостей молекули д.р. залежить розподіл фунгіциду по рослині

Про це йдеться у статті «Фунгіциди на пшеницю: діючі речовини, фази внесення, хвороби до колосіння» на SuperAgronom.com.

Автор, Сергій Хаблак, д.б.н., нагадує, що існує кілька найважливіших показників, що визначають поведінку діючої речовини (її поглинання та транспортування по рослині).

Насамперед це коефіцієнт розподілу (LogP). Він описує ліпофільність молекули фунгіциду, її здатність розчиняються в ліпофільних (не водних) розчинах, що дозволяє їй проникати крізь біологічні мембрани рослини, але обмежує подальший транспорт усередині рослини. Низьке значення цього коефіцієнта свідчить про гідрофільність молекули, і відповідно більш вільне пересування всередині рослини, але і про певні проблеми при проникненні в саме рослину через воскову кутикулу.

Іншим не менш важливим показником, що характеризує просування молекули фунгіциду всередині рослини, є константа дисоціації кислоти (рКа).

«Значення рКа для молекули визначає рН, при якому вона є нейтральною. За більш високих значень рН будуть заряджатися кислотні групи, тоді як за більш низьких значень рН будуть заряджатися основні групи. Кількість і розподіл зарядів на молекулі впливає на її розчинність у воді. Чим нижчий цей показник, тим сильніші кислотні властивості й тим вища розчинність», — зазначено у статті.

На рисунку, поданому нижче, ці показники представлені у вигляді певної графічної моделі, розробленої на початку 1990-х років, і названої на ім'я її творця Модель Бромілова.

На горизонтальній осі розташовані значення коефіцієнта розподілу LogP, чим вищий цей коефіцієнт, тим менш мобільна молекула всередині рослини, і відповідно чим нижчий, тим більше мобільність і вищі системні властивості фунгіциду. Показник 3,2 умовно характеризує «водорозділ» між системністю та контактністю. Показник вище 4 визначає яскраво виражені ліпофільні властивості, а нижче 0 відповідно гідрофільні. Між 0 і 4 умовно розташовується основна кількість інсектицидів і фунгіцидів, які характеризуються як акропетальні або ксилем-мобільні.

Зазначається, що на моделі видно: незважаючи на те, що елементи з групи триазолів розташовані у відносно невеликому діапазоні, їх рухливість, а відповідно і системність коливається від флутріафолу, який володіє хорошою системністю і лікувальними властивостями, до практично нерухомого локально системного тебуконазолу.

Читати також: Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени