28 грудня 2022, 13:54, Насіння

Аграріям нагадали правила підготовки та зберігання насіння ярих культур під урожай 2023 року

Насамперед вони зазначають, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» офіційно насіння і садивний матеріал вводиться в обіг лише після його сертифікації.

«Доведення насіння до посівних кондицій та його перевірка в найкоротші строки після збирання дає змогу запобігти таким негативним явищам як самозігрівання та проростання насіння; розвиток хвороб внаслідок підвищеної вологості насіння; допомагає своєчасно виявити і вжити заходи для знищення комірних шкідників, а також попередити та усунути інші негативні фактори, що можуть вплинути на якість насіння», — йдеться у повідомленні.

Фахівці рекомендують у стислі терміни провести очищення насіння урожаю-2022 на наявних у господарствах очисних агрегатах. Останні регулюються з урахуванням даних лабораторного аналізу про якість очищення та забезпечення максимального виходу повноцінного насіння. В процесі очистки якість контролюється візуально і лабораторно.

«Також слід пам’ятати, що основною причиною низької схожості насіння є високий вміст у ньому вологи під час зберігання. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників, що сприяє самозігріванню. Крім того, самозігріванню сприяє травмоване, морозобійне насіння, що містить грудочки землі, пил, органічні та інші домішки. Промерзання вологого зерна призводить до механічного пошкодження клітин, особливо в зародковій частині. Ослаблені зернини після сівби уражуються грибками і мікробами. Таке насіння або зовсім не проростає, або дає ослаблені сходи», — кажуть фахівці.

На їхню думку, основну увагу при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища. Необхідно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в насіннєсховищах не перевищувала 60%.

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти?

Читати

Вони також наголошують, що кожне господарство має бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками, бажано  з установками активного вентилювання. Склади необхідно розташовувати на сухих підвищених ділянках. Підлога й стіни повинні бути без щілин. На вентиляційні отвори й вікна встановлюють грати для захисту від гризунів та птахів. У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні глухі і внутрішні ґратчасті для активного повітряного обміну.

«На зберігання засипають насіння підготовлене і доведене до посівних кондицій. Під час збереження насипом треба прийняти заходи по запобіганню випадкового змішування насіння, для цього засіки залишають незаповненими, до верхнього краю на 15-20 см. Не можна розміщати в сусідніх засіках насіння, яке важко відокремити, таких культур як пшениця і ячмінь, овес і ячмінь, жито і озима пшениця, а також насіння різних сортів, генерації однієї культури. Засіки не повинні торкатися зовнішніх стінок складу (відстань не менше 50 см), щоб уникнути конденсації вологи. Висота насипу чи штабелів установлюється в залежності від культури, вологості, температури та пори року. Для насіннєсховищ, що обладнані активною вентиляцією, висота може перевищувати зазначені межі на 0,5 м. Температура у сховищі повинна бути як найнижчою, близько 5-10 °С. Мішки з сертифікованим  насінням укладають на настили чи піддони, що знаходяться вище рівня підлоги не менше, ніж на 15 см», — йдеться у повідомленні.

Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його температуру, відносну вологість, наявність шкідників. Температуру насіння визначають за допомогою термощупів.

Навесні не рекомендується допускати швидке прогрівання насіння. Щоб насіння прогрівалося поступово, насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі, або в холодні дні.