20 грудня 2022, 15:00, Технології

Визначено вплив попередників на врожайність основних сільгоспкультур

Про це йдеться у матеріалі «Дослідження Agrohub про вплив попередників на врожайність основних сільгоспкультур на 200 тис. га» на Latifundist.com.

Зазначається, що спільно з холдингами, серед яких «Контінентал Фармерз Груп», МХП, «Астарта-Київ» та ін., команда Agrohub зібрала та проаналізувала дані фактичних технологічних карт, що охоплюють понад 700 тис. оброблених гектарів за 4 сезони (2018-2021). Зокрема, і вплив попередників на врожайність 5 основних товарних культур у Центрально-західному регіоні.

* Коефіцієнт, поданий у таблиці, обчислений як відносне відхилення врожайності за певним попередником від середньозваженої врожайності культури за сезони 2018-2021. Це означає, що коефіцієнт 1 свідчить про те, що врожайність після попередника залишається на середньому рівні, відповідно коефіцієнти <1 вказують на негативний вплив попередника на культуру, що досліджується, і >1 — на позитивний вплив (приріст врожайності). По горизонталі вказані досліджувані культури, по вертикалі — попередники.

За підсумками досліджень було зроблено загальні висновки:

  • Спостерігаються практично однакові коефіцієнти врожайності для культур кукурудза та соя у розрізі попередників. Для виявлення причин таких впливів потрібні додаткові дослідження.
  • Найгіршими попередниками з вибірки є:
  • Бобові для сої — 83% від середньої врожайності;
  • Соняшник для соняшнику — 86% від середньої врожайності;
  • Буряк для кукурудзи — 91% від середньої врожайності;
  • Пшениця для пшениці, соя для пшениці — 92% від середньої врожайності.

Як показують дослідження для всіх культур, які висівали після ріпаку, були отримані хороші результати, вищі за середні (103-117%).

Читати також: Бобові у сівозміні: значення, чергування та переваги