7 грудня 2022, 16:50, Світ

При яких температурах вимерзають озимі — розповіли фахівці

Зазначається, що перезимівлю озимих культур визначає низка факторів. Найчастіше під час вирощування озимих пошкодження виникають у разі одночасного поєднання декількох з них. 

«Мінусові температури в зимовий період не є чимось особливо дивним. Тим не менш, ми завжди дивимося на посіви озимих, коли немає снігового покриву, з деякою тривогою. На щастя, морози поки що не настільки сильні, щоб пошкодити зернові чи ріпак», — йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що певна температура не завжди однаково впливає на рослину. Інші метеорологічні умови, наприклад сильний вітер або крижаний дощ, також впливають на витривалість рослини. Фаза розвитку рослин і рівень їх загартування також мають дуже великий вплив на морозостійкість.

Рістрегуляція та живлення озимого ріпаку — технологічні аспекти

Читати

Крім метеорологічних факторів, важлива і тривалість самого несприятливого явища. Те, що гранична температура з'явилася однієї ночі, не означає, що рослина повинна вимерзнути. Однак, якщо дуже низькі показники термометра зберігаються протягом 3-4 днів, зростає ризик того, що посіви постраждають від несприятливих факторів. Знову ж таки, тут дуже важливі погодні умови, які супроводжують температуру. Холодний і сухий вітер додатково «обпікає» рослини і значно підвищує ризик вимерзання.

Найбільш вразливими до вимерзання є вузол кущення (у зернових) і коренева шийка (у ріпаку). Тому, наприклад у випадку ріпаку настільки важлива осіння регуляція росту. Без покриття снігом ріпак виживає до -15 °C. Однак за поганого або неефективного регулювання, а отже, у разі занадто високій висоті рослин і насамперед кореневої шийки, заморозки становлять серйозну загрозу вже при -12°C. Схожа ситуація і з озимим ячменем. Температурна межа для нього близька до показань ртутного стовпчика в -10 ° С. Знову ж таки, перерослі рослини (наприклад, висіяні надто рано) — найбільш вразливі до вимерзання. 

У польських умовах, зазначає видання, найбільшою морозостійкістю характеризується жито. Передбачається, що температурні межі для цієї рослини коливаються в районі -30 ° С. Однак у менш сприятливих умовах стійкість жита до сильного холоду може бути нижчою (наприклад, коли кілька днів поспіль бувають морози нижче -20°C, плюс дуже сильний вітер — тоді навіть 3-4 дні можуть призвести до вимерзання посівів). Так само щодо решти озимих культур — там, однак, окремі температури та їх сума відповідно нижчі.

Перезимівля озимих: основні проблеми та заходи боротьби

Читати

Тритикале має таку саме морозостійкість, як і пшениця. Однак на практиці деякі сорти (житнього типу) можуть бути трохи більш стійкими до сильних морозів. За відсутності снігового покриття обидві зернові виживають за температури до -20 °C, хоча сильний вітер може посилити заморозки, тому навіть температура -15 °C буде небезпечною для них.

Крім метеорологічних умов, на рівень морозостійкості також впливають сорт і особливості місця розташування. 

Ідеально, звичайно, якщо сніговий покрив сягає висоти 10 см. Тоді це не тільки природний утеплювач, який захищає від морозу, а й від висушування ґрунту. З іншого боку, тривалий сніг може сприяти розвитку, наприклад, снігової плісняви