6 грудня 2022, 16:47, Добрива

Експерт розповів, як розпізнати сумнівні продукти на ринку добрив

Про те, які продукти варто віднести до категорії «сумнівні» та як їх розпізнати, розповів експерт з живлення Alex Feldman в авторському блозі «Як у намаганні зекономити на добривах не потрапити на вудочку «диво-засобів» на SuperAgronom.com.

  • Перевіряти відповідність фактичного складу добрива до вказаного на етикетці

«...зустрічав лабораторний висновок по аміачній селітрі, де фактичний вміст азоту був на 10% по д.р. менший заявленого, нітроамофоску 16-16-16 з реальним вмістом 5-4-7 тощо. Маніпуляцій у спеціальних добривах трапляється ще більше. Тому наполегливо рекомендую перевіряти склад добрива у спец. лабораторії, по рандомно відібраних зразках із партії замовлення», — радить експерт.

  • Звертати увагу на базу польових та лабораторних випробувань продукту чи технології в різних ґрунтово-кліматичних умовах та на різних культурах.

Фахівець наголошує на тому, що не варто вірити в ефективність окремо взятого продукту на основі однорічного досліду в одній повторності. Як мінімум це не професійно.

«... продукт, наділений «чудодійними» властивостями, зокрема, як «спосіб стати незалежним від вологи», «гарантована прибавка в 2 рази», «підвищення вмісту гумусу на декілька % після внесення 1 л/га продукту», «комплексні добрива, що спеціально розроблені для посушливих умов» та іншою антинауковою нісенітницею, теж розглядаю як «сумнівний», — наводить приклади він.

  • Компетентність консультанта

Професіонал має не лише пояснити як краще використати продукт, а й аргументувати де і за яких умов його доцільніше не вносити, наголошує Alex Feldman.

«Адаптувати технологію живлення в господарстві — справа не з легких, адже потребує багато дослідницької роботи та розуміння процесів, — каже він. — Якщо концентрувати увагу саме на сфері живлення культур, то гідних уваги продуктів на ринку достатньо, і не лише імпортних. Важливий і продукт, і технологія вирощування культури, де він застосовується. Не має значення, наприклад, наскільки якісне і дороге цинкове добриво для кукурудзи, якщо його вносять із запізненням або на ґрунтах, де вміст сполук цинку зашкалює»

У підсумку експерт говорить, що нові цікаві продукти треба тестувати в умовах специфіки власного господарства, за правилами проведення польових досліджень, перш ніж робити висновок про його ефективність та інтегрувати в базову технологію, адже «універсальної «пігулки» за всіх можливих умов не існує».

Нагадаємо, експерт розповів, як ідентифікувати патогени хвороб насіння озимої пшениці.