6 грудня 2022, 15:00, Добрива

Врожайність вівса 9,4 т/га без добрив і ЗЗР отримали в Британії

Про це повідомляє fwi.co.uk.

Врожайність 9,36 т/га була отримана в експерименті проєкту Lamport AgX, у рамках якого висіяли суміш озимого вівса та кінського боба з метою зменшити витрати на підживлення, особливо азотні. Зрештою, відмовилися не тільки від підживлення азотом, а й від інших поживних речовин, а також від гербіцидного, інсектицидного та фунгіцидного захисту суміші. 

Експеримент проводився в графстві Нортгемптоншир, де річна кількість опадів становить приблизно 650 мм. Як наголошують координатори проєкту, єдині витрати — закупівля насіння вівса та бобів.

5 грудня — Всесвітній день ґрунтів: дайджест матеріалів
Читати

Суміш висівали в 2021 році 28 жовтня прямим посівом у два проходи. У першому — озимому полі висівали кінський біб в кількості 38 насінин/м² , а в другому — овес озимий у кількості 340 насінин/м². На другій ділянці застосовували традиційну технологію вирощування, вирощуючи овес без бобових культур, але з внесенням азотних добрив у дозі 120 кг/га, дворазовим внесенням досходових гербіцидів та одним післясходовим, дві обробки фунгіцидами та регулювання росту.

Експерти відмітили, що спочатку розвиток злаково-бобової суміші був однозначно слабшим, ніж на ділянці з традиційно вирощуваним вівсом, але з травня стан рослин однозначно покращився. Також було звернуто увагу на дуже однакове поглинання азоту на обох ділянках, що вказує на ефективність бобів у забезпеченні доступу азоту до зернових рослин.

Ефекти виявилися напрочуд гарними — не тільки щодо продуктивності вівса (навіть озимої форми), але й відсутності витрат на підживлення та захист посіву. Урожайність озимого вівса в суміші з бобом становила 9,36 т/га і була лише на 0,5 т/га нижчою від урожаю вівса звичайного вирощування. Додатково отримано 0,42 т/га насіння бобів.

Як у намаганні зекономити на добривах не потрапити на вудочку «диво-засобів»
Читати

Координатори експерименту наголошують, що це рішення, яке не слід використовувати в довгостроковій перспективі через ризик накопичення патогенів і шкідників, які загрожують бобовим культурам. Однак це може бути ідея, щоб зменшити витрати на вирощування без шкоди для врожаю.

Нагадаємо, вчені знайшли спосіб, як запобігти передзбиральному проростанню пшениці і рису.