25 листопада 2022, 10:28, ЗЗР

Як впливає збільшення робочої швидкості на ефективність обприскування — розповіли фахівці

«На вищих швидкостях ви втрачаєте контроль над розпиленим розчином: найдрібніші краплі полетять куди завгодно за вітром! Інші проблеми обприскування на високих швидкостях — це низьке проникнення в листкову масу, нерівномірність покриття і погане управління тиском в системі», — пояснюють вони.

Збільшити продуктивність, на їхню думку, можна завдяки більшому за об’ємом баку, довшій штанзі і потужному насосові. Водночас збільшення робочої швидкості може навпаки погіршити якість внесення препарату.

Читайте також: Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

Відповіли фахівці й на питання щодо інверсії та вплив спокійного ранку на зменшення ризику дрейфу.

«Це один із найбільших міфів через інверсію, яка зазвичай виникає в ясні ночі та триває до раннього ранку. За звичайних сонячних денних умов повітряні потоки піднімаються, спадають і швидко розсіюють хмари крапель. Але за умов інверсії цього не відбувається, що може призвести до серйозних проблем з дрейфом навіть на значні відстані від обробленого поля», — відмітили фахівці.

Вони пояснили це таким чином: за сонячних денних умов температура повітря охолоджується з висотою, що дозволяє термічній турбулентності розсіювати хмару крапель. Ясними ночами температура підвищується з висотою (протилежний профіль температури, тому називається «інверсією»), і це запобігає змішуванню повітря. У результаті хмара крапель не розсіюється.

«Припустимо, що атмосфера інвертується в ясні літні ночі, і триває кілька годин після сходу сонця. Ніколи не можна обприскувати під час інверсії! Хорошим показником може бути туман або дим, які висять у повітрі і не розсіюються», — додали експерти.

Нагадаємо, фахівці пояснили доцільність збільшення тиску обприскувача для покращення контакту ЗЗР зі стеблостоєм.