22 листопада 2022, 10:39, Насіння

Оптимальні способи азотного живлення пшениці за високої ціни добрив порадив експерт

Передусім він зауважив, що на 1% гумусу пшениця здатна формувати 0,9-1,1 т врожаю за рахунок мінералізації органічної речовини ґрунту.

«В умовах такої вартості добрив, як маємо зараз, доцільна додаткова мінералізація рослинних решток. Звичайно, що шар рослинних решток може зменшити випаровування вологи і дати ще багато «бонусів», однак коли лімітує вартість поживних речовин, пріоритет має бути змінений», — наголосив експерт.

Серед інших факторів, які оптимізують живлення він назвав такі:

  • При виборі кількості добрив на весняне підживлення треба розуміти, що перші 40-50 кг азоту дають прибавку врожаю більшу, ніж наступні 50 кг.

«Тобто лінійної залежності ніколи не буде. Навіть якщо вам вистачає вологи. На перші 50 кг можна отримати 2 т прибавки, інколи і більше, залежно від мінералізації, а на наступні 50 кг можна отримати удвічі менше. Навіть якщо вологи вистачить на 10 т. Отримувати максимально можливий врожай за кількістю опадів було виправдано, коли тонна селітри/КАСу коштувала навіть $500. Але зовсім не виправдано, коли ця тонна коштує майже $1000», — уточнює Віктор Філатов.

  • Якщо обирати з-поміж форм азоту, за внесення мінімуму, експерт радить обирати добрива з найбільшим вмістом нітратної форми.

«Чому? Тому що можна стимулювати більш швидку мінералізацію рослинних решток і органічної речовини. Тобто живити ґрунт, який буде живити рослину. А не живити рослину», — пояснює він.

І додає, що це, звісно, тимчасова стратегія виживання, лише якщо іншого виходу немає. Рік-у-рік так краще не робити і замислюватись про винос поживних речовин.

Крім того, експерт радить компенсувати втрати органічної речовини, а також щоб вивільнити частину недоступних поживних речовин, за допомогою наступних після пшениці покривних культур, бажано зі вмістом бобових.

Читати також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?