18 листопада 2022, 10:36, ЗЗР

Попелиці, мухи, цикадки, блішки, туруни — заселяють посіви озимих зернових

Про це повідомляється у фітосанітарному звіті, оприлюдненому Інститутом захисту рослин.

Зазначається також, що злаковими попелицями, цикадками, хлібними блішками заселено 1-7% рослин.

Хлібною жужелицею (туруном) пошкоджено 1-4% рослин на 4-18% площ за чисельності личинок 0,3-1,0 екз./м2 (І-ІІІ вік) (Одеська, Запорізька, Миколаївська, Дніпропетровська, Сумська, Полтавська, Івано-Франківська, Житомирська, Волинська обл.).

Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта

Читати

Для уникнення накопичення хлібної жужелиці (туруна), особливо у посівах озимини по колосових попередниках в період «сходи — 3-й листок» за чисельності личинок більше 1-2 екз./м2, у період кущіння — 2-3 екз./м2 за денних температур не нижче 12°С, а нічних — не нижчі 5°С, при дифузному заселенні поля шкідником порівняно невеликих площ (40-60 га) обприскування проводять суцільно, або крайові в межах 100-150 м по периметру поля.

За осередкового характеру заселення посіву турунами достатньо обробити крайову смугу завширшки до 150 м по периметру поля, або вибірково в осередках підвищеної чисельності фітофага, обприскуючи і на 4-6 м навколо самого осередку.

Подекуди на площах сходів озимих продовжують відмічати шкідливість гусениць підгризаючих совок, де вони за чисельності 0,3-1,5 екз./м2, осередково, пошкодили 0,5-3% рослин (Одеська, Запорізька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська обл.). Проти гусениць озимої совки, за їх чисельності вище 3,0 екз./м2 у фазу «сходи — кущіння» проводять хімічні обробки.