7 листопада 2022, 09:05, Посівна

Агрометеорологи пояснили, чому останніми роками сходам озимих не вистачає ефективних температур

Про це йдеться в арометеорологічному звіті, оприлюдненому пресслужбою Мінагрополітики.

Зазначається, що рослини пшениці озимої зараз у фазі «кущіння», ячменю озимого — у фазі «утворення 1-2 листків». Рослини ріпаку озимого перебувають у фазі «розвитку листків розетки».

«З кожним днем кількість тепла, як головного лімітуючого фактора в другій половині осені буде поступово зменшуватись. Стрімко зменшується кількість днів із прямою сонячною інсоляцією гальмуючи фотосинтез. Якщо період між сівбою і сходами, за сівби 1 жовтня, раніше становив 16-18 днів, то тепер, за багаторічними даними, він зріс до 23-25 днів, а це означає, що рослини можуть «розраховувати» лише на активні (вище 0 °С), а не на ефективні (біологічний мінімум для пшениці озимої вище +5 °С) температури», — наголошують агрометеорологи.

І додають, що в цьому році посівні площі під озимими культурами, з відомих всім причин, зменшилися на 20,4%, а агрометеорологічні умови «відсунули» сівбу на пізніші строки. Так, станом на 24 жовтня було засіяно лише 76% запланованих площ, із них: пшениці — 78,9%, ячменю — 57,7%, жита — 86,4%.

«Але, незважаючи на високу реакцію пшениці озимої на строки сівби, вона у цьому відношенні є досить пластичною культурою і здатна формувати непоганий врожай і за пізньої появи сходів. Досвід останніх років показав, що за пізнього припинення осінньої вегетації і раннього відновлення весняної — ризики зниження врожаю значно зменшуються, особливо за своєчасного та якісного ранньовесняного догляду за посівами, зокрема підживлення їх швидкодіючими нітратними формами азоту», — йдеться у повідомленні.

Читати також: Через нестачу вологи на півдні Одещини гинуть сходи озимого ріпаку та пшениці