31 жовтня 2022, 13:45, Світ

В Індії ухвалили дозвіл на виробництво генетично модифікованої гірчиці

Про це повідомляє economictimes.indiatimes.com.

Зазначається, що Індія є найбільшим у світі імпортером харчових олій, який задовольняє понад 70% свого попиту з Аргентини, Бразилії, Індонезії, Малайзії, росії та України.

Генетик Діпак Пентал, який працював над створенням генно-модифікованого гібрида гірчиці понад 10 років відмітив, що комерційне використання ГМ-насіння гірчиці займе ще пару років. Водночас в Міністерстві науки і технологій Індії та, зокрема, Комітеті з оцінки генної інженерії (GEAC) заявили, що держава спростить правила виробництва рослин зі зміненим геномом, назвавши цю технологію перспективною для вирішення проблеми росту імпорту харчової олії.

Додається, що в 2017 році команда Діпака Пентала наблизилася до того, щоб отримати схвалення уряду на комерційне вирощування ГМ-насіння гірчиці після років польових випробувань і аналізу даних про врожай. Але процес затримався через опір активістів, які виступають проти використання трансгенних технологій у сільському господарстві.

При цьому прем'єр-міністр країни Нарендра Моді неодноразово закликав фермерів збільшити внутрішнє виробництво олійних культур, щоб зменшити залежність від імпорту. 

Зазначається, що з тих пір, як у 2002 році Індія вперше дозволила вирощувати генетично модифіковану бавовну, в країні не було схвалено жодної трансгенної культури. Але цей крок допоміг перетворити її на виробника бавовни №1 у світі та другого за величиною експортера, оскільки виробництво підскочило в чотири рази.

Нагадаємо, у Великій Британії випробовують ГМ-пшеницю з підвищеним вмістом заліза та цинку в зерні.