27 жовтня 2022, 09:00, ЗЗР

У Німеччині назвали діючі речовини інсектицидів, які призводять до загибелі бджіл

Про це свідчать дані дослідження, проведеного в Галле-Віттенберзькому університеті Мартіна Лютера (MLU), пише news.agropages.com.

Речовини пошкоджують кишкову флору комах, особливо при застосуванні разом із фунгіцидом, роблячи їх більш сприйнятливими до хвороб і скорочуючи тривалість їхнього життя. Зазначається, що на момент схвалення в Німеччині ці два інсектициди вважалися нешкідливими для бджіл і джмелів.

Медоносних бджіл, вільних від впливу навколишнього середовища, для досліду спочатку розводили в лабораторії.

«Ми хотіли контролювати кожен аспект життя бджіл — від їх раціону до впливу патогенів або пестицидів», — говорить доктор Ях’я Аль Наггар, біолог, який очолював проект у MLU.

У перші дні всім бджолам давали однаковий корм: цукровий сироп. Потім їх розділили на кілька груп і додавали в їжу різні пестициди. Одній групі давали флупірадифурон, а іншій — сульфоксафлор. 

Оскільки пестициди часто використовуються у вигляді суміші, вчені також врахували це у своєму лабораторному експерименті, збагативши їжу, яку давали двом іншим групам, не лише згаданими інсектицидами, але й азоксистробіном. Концентрація речовин була значно нижчою від вимог законодавства в кожному випадку, оскільки підхід ґрунтувався на реалістичних концентраціях, які можна знайти в пилку та нектарі рослин, які були оброблені пестицидами.

Фунгіцидний захист ріпаку: шкодочинність хвороб та схеми внесення
Читати

Дослідники виявили, що близько половини всіх бджіл, чий раціон був доповнений флупірадифуроном, загинули під час дослідження. Особливо, якщо комбінувати речовину з азоксистробіном. У той час, як за застосування сульфоксафлору більшість комах вижили.

Вчені також проаналізували кишкову флору бджіл, тобто бактерії та гриби, що живуть у їх травному тракті. Було виявлено, що фунгіцид азоксистробін призвів до значного зменшення кількості природних грибів. Проте протягом десяти днів суміш грибів і бактерій, виявлених у комах, значно відрізнялася від контрольної групи в залежності від використовуваних речовин.

Нагадаємо, експерти порадили, як боротися з ріпаковим пильщиком у посівах.