14 жовтня 2022, 15:00, Техніка

Щілювання ґрунту потрібно проводити не рідше разу на три роки — досвід

Таку думку висловив голова фермерського господарства «Боднюк» Віктор Боднюк, пише Traktorist.ua.

«Треба періодично щілювати ґрунти. Хоча б раз на три роки треба обов’язково. Або посушливий сезон, або навпаки, як зараз, активні дощі. Вода має йти в землю. Цього року ми планували сіяти ячмінь і треба було обробити ґрунт. Не можливо було орати плугом — ми пустили глибокорозпушувач і він свою справу якісно зробив. Потім тільки компактор і маємо гарно підготовлений ґрунт», — каже Віктор Боднюк, голова фермерського господарства «Боднюк».

В господарстві працюють за класичною технологією. Частково використовують оранку, частково глибоке розпушування, адже плуг у поле не завжди може зайти. Для цього в господарстві придбали глибокорозпушувач TERRALAND чеського бренду BEDNAR.

«Особливо в засушливий сезон, коли плуг просто не йде в землю або викидає великі брили, ми використовуємо глибокорозпушувач TERRALAND. Він руйнує ущільнені шари, що дає можливість розвиватися кореням рослин, та забезпечує проникнення вологи та повітря в ґрунт», — пояснює фермер.

На підприємстві придбали агрегат минулого року. За цей час глибокорозпушувач обробив близько 600 га. Працює на глибину 40-60 см, максимальна ж глибина даної моделі TN 3000 D7R складає 65 см. Агрегат має 3 м ширини та 7 робочих стійок Active-Mix для гарного розпушування ґрунту. А подвійні шпорові котки якісно подрібнюють грудки.

Читайте також: Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту

Фермер зауважив, що минулого сезону обробляли глибокорозпушувачем BEDNAR поля під кукурудзу, під пшеницю і мали гарні посіви. Та додав, що спочатку землю обробляють глибокорозпушувачем, потім проходять компактором SWIFTER і все — таким чином економлять і на пальному, і на часі.

Нагадаємо, Мінагрополітики продовжує приймати заявки на отримання рукавів для тимчасового зберігання збіжжя.