8 жовтня 2022, 12:30, Урожай

Понад 350 тисяч тонн соняшнику зібрали аграрії Дніпропетровщини

Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.

«Наприкінці вересня та на початку жовтня були дощі. Через це збір пізніх ярих та посів озимих затрималися. Але за прогнозами, до середини жовтня буде сухо і тепло. Така погода сприятиме роботам у полі», — сказав начальник регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.

Наразі в агропідприємствах області сіють озимі пшеницю і ячмінь. А щодо пізніх культур, то цьогоріч очікують зібрати добрий врожай соняшнику і кукурудзи.

Читайте також: Пролонговані азот і сірка зі зменшенням господарських втрат азоту

Зі слів директора Інституту зернових культур Владислава Черчеля, врожайність пізніх ярих знаходиться на рівні минулих років. На сьогодні кукурудзи в області намолотили понад 40 тис тонн. Швидше за все, польові роботи триватимуть до зими.

«В області засіяли менше 40% полів, відведених під озимі зернові. Не виключено, що аграрії працюватимуть до листопада. Це вже запізні строки для озимих. Наступного року чекаємо на незначне зменшення врожаю. Проте навіть за найбільш песимістичними прогнозами, наступного року зберемо понад 1 млн тонн пшениці. Цього вдосталь, аби забезпечити мешканців області продовольством. Ще і залишиться для експорту», — розповів Владислав Черчель.

Планово в області мають засіяти озимими понад 700 тис га полів.

Нагадаємо, темпи збирання пізніх культур знизились через дощі.