13 вересня 2022, 10:40, ЗЗР

Триває літ лучних метеликів та відродження гусениць совок, — фітосанітарний звіт

Про це йдеться у фітосанітарному звіті, оприлюдненому Інститутом захисту рослин НААН.

Зазначається, що продовжується літ, спарювання, відкладання яєць, відродження та живлення гусениць озимої та інших підгризаючих совок, листогризучих совок: бавовникової, помідорної, совки-гамми, капустяної та інших у посівах кукурудзи, соняшнику, сої, томатів, цукрового буряку. Наразі їх середня чисельність допорогова, але надалі тепла, помірно волога погода, наявність квітучої рослинності сприятимуть активному розвитку цих шкідників. Тому залишається вірогідність формування осередків підвищеної чисельності, що потребує постійного ретельного моніторингу стану популяції фітофагів.

Заходом проти підгризаючих совок, зазначено у звіті, є глибока зяблева оранка, обкошування квітуючих бур’янів на межах та узбіччі доріг, що погіршує умови живлення метеликів. Обробіток парового поля, щоб знищити бур’яни, на яких живляться гусениці до появи сходів озимини. Необхідним є передпосівна обробка інсектицидом насіння озимих та інших культур.

Контроль бур’янів на узбіччях полів знизить поширення шкідників у посівах культур, — експерт

Читати

Триває літ лучних метеликів ІІІ покоління за допорогової чисельності. Подекуди, в Київській області, за маршрутного обстеження на стерні зернових культур (поле забур’янене), відмічали осередково посилений літ цього шкідника — до 40-80 екз./10 кроків, з них 40% самиці, 60% самці.

Фахівці зауважують, що у разі наростання чисельності шкідника обприскування проводять проти гусениць І–III віків. Обробку проти гусениць у посівах цукрових, столових, кормових буряків проводять за чисельності 5-20 екз./м2, на овочевих – 12-16 екз./м2 рекомендованими препаратами.

На падалиці зернових спостерігається розвиток комплексу шкідників: хлібні блішки, цикадки, п’явиці. Триває літ злакових мух (Одеська, Миколаївська, Запорізька, Вінницька. Відмічено заселення падалиці пшениці гусеницями озимої совки ІІ покоління ( Одеська обл.). На стерні після озимих зернових виявлено імаго хлібного туруна, що вийшли з літньої діапаузи за чисельністю від 0,5 до 2,0, максимально 3,0 екз./м2 (Миколаївська Запорізька, Дніпропетровська, Одеська, обл.). Відмічено початок відкладання яєць. Опади та зниження середньодобової температури повітря сприятиме більш інтенсивному розвитку цього шкідника. Осередки високої чисельності можуть сформуватися на сходах ранніх посівів озимих зернових культур і насамперед розміщених після колосових попередників.

Для захисту зернових від туруна, наголошують фахівці, потрібна комплексна система, складовими якої є: правильний підбір полів за попередниками під озиму пшеницю, уникнення повторних посівів на одному й тому самому полі; висів високоякісного насіннєвого матеріалу; збалансоване застосування мінеральних добрив та стимуляторів росту рослин; лущення стерні відразу після збирання врожаю та рання оранка, що сприятиме знищенню падалиці.

Читати також: Посіви соняшнику на Волині подекуди на 70% заселені попелицею