8 вересня 2022, 10:35, ЗЗР

Контроль бур’янів на узбіччях полів знизить поширення шкідників у посівах культур, — експерт

Про це розповів Юрій Баранчук, менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group.

«Якщо оглянути бур’яни на узбіччях полів детальніше, можна побачити їх пошкодження або виділення екскрементів шкідника. Нерідко це ознаки життєдіяльності личинок стеблового (кукурудзяного) метелика. В подальшому один із циклів його життя (зимівля) проходить у стеблах сільгоспкультур або тих самих бур’янів. І навесні даний шкідник буде завдавати шкоди вашим посівам», — зазначає фахівець.

Тому, за його словами, потрібно скошувати бур’яни на узбіччях на низькому зрізі (не вище 5 см). Якщо їх не скосити, то треба готуватися до боротьби зі шкідниками, запланувавши застосування відповідних інсектицидних препаратів.

«Для контролю чисельності цих шкідників у посівах сільгоспкультур бренд DEFENDA має низку продуктів. Зокрема, Твікс (д.р. хлорпірифос 500 г/л + циперметрин 50 г/л), норма його використання — від 0,8 до 1,2 л/га. Також є препарат Престо (д.р. клотіанідин 200 г/л + лямбда-цигалотрин 50 г/л), норма внесення — 0,3-0,4 л/га. Ще один ефективний засіб — Кайрос (д.р. флубендіамід 480 г/л), з нормою використання 0,1-0,15 л/га», — наголосив Юрій Баранчук.

Він додав, що перелічені препарати можна придбати в розділі інсектицидів на LNZ Web.

Читати також: Захист від шкідників: усі аспекти — дайджест матеріалів на SuperAgronom.com