1 вересня 2022, 13:20, Україна

Ситуація з вологозабезпеченням ґрунту в Україні в кінці серпня краща порівняно до ЄС

Про це повідомляють в Інституті агроекології і природокористування НААН.

Слід відмітити, що в Європі відмічений дещо нижчий рівень відхилення температури від середньобагаторічної порівняно з територією України. Водночас в Україні спостерігається дещо краща ситуація із вологозабезпеченням кореневмісного шару ґрунту (75-100 мм). Порівняльно високі запаси вологи у метровому шарі ґрунту  значно знижують негативну дію підвищення температури на 5 і більше градусів та створюють умови для формування урожаю пізніх культур.

Станом на 28 серпня за супутниковими даними в порівняні з минулим тижнем (14 серпня) спостерігається закономірне зменшення запасів вологи в кореневмісному шарі ґрунту (0-100 см) майже на всій території України за виключенням зони Рівненської області.

На відміну від більшості європейських країн, де посуха набула надзвичайного і екстремального характеру, в Україні спостерігається переважно помірна посуха тільки на території західних областей.

Стрес від низьких температур в озимої пшениці: як його пом’якшити?
Читати

Показник NDVI стану рослинності (червоний колір) в цьому році порівняно до попереднього на кінець серпня в зоні Полісся  залишається на рівні або дещо вище 2021 р. (жовтий колір), і середньобагаторічного значення цього показника (чорний колір). Аналогічна ситуація спостерігається і в зоні Лісостепу. У південному регіоні показник NDVI на цю дату знаходиться нижче середньо багаторічного, та значно нижче за попередній 2021 рік. Такий стан  пов’язаний з надвисокими температурами в серпні, меншою кількістю кумулятивних опадів та запасів вологи в метровому шарі ґрунту.

Нагадаємо, за прогнозами аналітиків, попит на сою на світовому ринку в сезоні 2023 збережеться.