16 серпня 2022, 15:32, Урожай

Херсонські кавуни на окупованих територіях гнитимуть у полі — нікуди продавати

Про це повідомляє Golos.com.ua.

Зазначається, що на ринках у Херсоні кавунів чимало — завезли ще до руйнування мостів через Дніпро. І пропозиція відчутно переважає попит, тому ціна на них падає: ще тиждень тому була 5-6 грн/кг, тепер — 3,5-4 грн/кг.

Щоб було солодко. Все про вирощування кавунів та динь

Читати

Водночас у західних областях, куди раніше відвозили свою продукцію херсонські аграрії, а зараз не можуть із нею перетинати лінію фронту, є трохи одеських кавунів, але переважно імпортовані з Туреччини чи Молдови, за захмарними для середини серпня цінами у 30-40 грн/кг.

«Вирощування кавунів та динь для мене справа родинна — тим займалися і батько, і дід. Та передчуваючи негаразди зі збутом, цьогоріч скоротив площу свого баштану з 5 га до 1 га. І все одно прорахувався: за перші дозрілі в полі кавунчики перекупники погоджувалися платити не більше 2 грн/кг, а тепер і зовсім сюди не доїжджають — перевезти ніяк. Тож урожай роздаватиму односельцям, хто зможе сам приїхати або прийти на баштан і набрати собі. А все інше навіть задискувати не планую — немає пального. Так і зогниє мій кавун у полі, чи птахи розклюють», — нарікає пан Ігор, мешканець передмістя Голої Пристані під Херсоном.

Довідково: у 2021 році на Херсонщині, за інформацією обласної влади, зібрали 270 тис. т баштанних. З них 5,5 тис. т експортували до Польщі, Чехії, Балтії, Білорусі, Великої Британії. Однак через проблеми зі збутом гуртові ціни на кавуни «з поля» під кінець минулого літа впали до рівня збитковості у 50-60 коп. за кілограм. Частину врожаю виробникам довелося залишити на полях.

Читати також: Кавуни: поліпшення характеристик шляхом «повернення» генів від диких видів