16 серпня 2022, 09:00, Урожай

Фактори, що впливають на родючість винограду, назвали фахівці НААН

Про це йдеться у повідомленні пресслужби НААН з посиланням на матеріали, опубліковані співробітниками ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» Андрієм Штірбу, Олексієм Олефіром та Наталією Сівак.

Зазначається, що для визначення планового врожаю при вирощуванні винограду необхідно аналізувати кількість і якість його за попередній рік, а також силу росту однорічних пагонів на кущах відповідних насаджень.

Технологія вирощування винограду

Читати

Дослідники зауважують, що у перенавантажених врожаєм кущів ягоди погано визрівають, не набуваючи характерних для сорту забарвлення, аромату і величини. 

«Крім того, пагони на кущах тонкі, не характерні для сорту, — зазначають вони. — Про недостатнє навантаження кущів врожаєм свідчить значне збільшення товщини пагонів, понад 12 мм між 4-6 міжвузлям, і сильний розвиток пасинків. У таких випадках треба коригувати (збільшувати або зменшувати) плановий врожай приблизно на 25-30% до оптимальних розмірів, коли сила росту рослин відповідатиме умовам їх вирощування», — стверджують фахівці НААН.

І уточнюють, що мікроскопічне визначення ембріональної родючості зимуючих вічок можна проводити з листопада. Зимовий та ранньовесняний періоди незначно змінюють родючість зимуючих вічок. Лише в окремі роки кількість розвинутих суцвіть може весною дещо збільшитися, але не більше ніж на 10-15%. 

«Однак на стан зимуючих вічок істотно впливає зимовий період. За певних несприятливих погодних умов може загинути частина бруньок, причому реакція сортів на такі умови різна. У зв’язку з цим за день-два до обрізування окремої ділянки під виноградними насадженнями доцільно визначити стан вічок за кольором зрізів: коричневе забарвлення бруньок свідчить про їхню загибель, а світло-зелене — добрий стан. Норму навантаження та довжину обрізування плодових пагонів визначають з урахуванням даних ембріональної родючості та останнього визначення стану вічок. Якщо пошкодження центральних бруньок варіює в інтервалі від 30% на технічних і 40% на столових сортах, до 80% тканини пагонів мало або зовсім не пошкоджені, то проводять звичайне обрізування і обламування зелених пагонів, збільшуючи навантаження кущів відповідно до кількості загиблих вічок», — кажуть в Інституті Таїрова.

Учені наводять приклад, де на ділянці площею 1,5 га під насадженнями столового сорту Аркадія встановлено норму навантаження кущів вічками на рівні 25 вічок/кущ. Зимові пошкодження вічок перевищують 40%, дорівнюють 56%.

Розрахунок додаткової норми навантаження (Нв. д.): Нв. д. = 25×(1 + 0,01 × 56 − 0,4) = 29 вічок на 1 кущ. Коли пошкодження замісних бруньок становить понад 80% і частково пошкоджені однорічні лози, то розрахунок навантаження не виконують, і на виноградних насадженнях застосовують спеціальні способи обрізування кущів. За обрізування виноградних кущів до завершення зимового періоду у разі загрози зниження температур до критичних для винограду значень (середина січня-лютого) навантаження їх вічками треба збільшити на 15−25%, враховуючи можливу загибель останніх.

Читати також: Гранти до 7-8 млн грн для аграріїв: в Ощадбанку розповіли, як отримати